-
2.
zawiązek nowej rośliny rozwijający się w nasieniu -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
budowa i funkcjonowanie roślin -
synonimy: zaród
-
- zarodek pszenny
- zarodek owsa, pszenicy, ryżu
-
Bogate w magnez są: kakao, czekolada, kukurydza, mąka razowa, płatki owsiane, pieczywo chrupkie, ryby, banany, suche nasiona roślin strączkowych, seler, ziemniaki w łupince, otręby, zarodki pszenne, suszone śliwki, rodzynki, brzoskwinie, migdały, orzechy ziemne.
źródło: KWSJP: Elżbieta Dziwisz: Te podstępne nerki, 1998
Najwyższy poziom GA w tym czasie stwierdzono w osi zarodka nasion jabłoni, pszenicy, ryżu i innych gatunków.
źródło: KWSJP: Leszek S. Jankiewicz: Regulatory wzostu i rozwoju roślin, 1997
Twarda skorupa pokryta zbitym włóknem doskonale zabezpiecza zarodek, tak że orzechy drzewa kokosowego mogą przepłynąć tysiące kilometrów wraz z prądami morskimi i przy tym zachować zdolność kiełkowania.
źródło: KWSJP: Bronisław Dostatni: Na plantacjach roślin tropikalnych, 1986
Zarodek ma dać życie nowej roślinie, zawiera więc wszystkie najwartościowsze elementy: witaminy B, E, A, H (biotyna, odpowiedzialna za odporność), potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, mangan, węglowodany, białko, tłuszcze, błonnik.
źródło: KWSJP: Danuta Myłek: Alergie, 2001
Składniki chemiczne są nierównomiernie rozdzielone pomiędzy poszczególne części nasion (tab. 1). Łupina zawiera dużo więcej włókna surowego, a mniej białka i tłuszczu niż zarodek i liścienie.
źródło: KWSJP: Maria Osek: Rzepak i bobik jako krajowe źródło białka w żywieniu świń, 1996
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. zarodek
zarodki
D. zarodka
zarodków
C. zarodkowi
zarodkom
B. zarodek
zarodki
N. zarodkiem
zarodkami
Ms. zarodku
zarodkach
W. zarodku
zarodki
-
Od dawnego przedrostkowego czasownika zarodzić (się) ; zob. rodzić