-
1.b
jadalny czerwony korzeń buraka - rośliny
-
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
synonimy: buraczek
-
- utarty burak; pieczone buraki
- barszcz, sałatki, sok z buraków
- gotować; rozcierać buraki
- czerwony jak burak
-
Odrobina utartego buraka nada chłodnikowi śliczny, różowy kolor.
źródło: KWSJP: Wariacje campingowe,Ty i Ja nr 7 (111), 1969
Zawiesiste sosy możemy zastępować sosami warzywnymi, na przykład z soku z buraków, marchwi lub pomidorów.
źródło: KWSJP: Magdalena Walisiak: Samo zdrowie, Kuchnia nr 8, 1998
Przebudziłem się dopiero, gdy kelnerka postawiła przed nami wino, chleb i sałatę z buraków.
źródło: KWSJP: Andrzej Bobkowski: Szkice piórkiem: (Francja 1940-1944), 1957
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3, m2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. burak
buraki
D. buraka
buraków
C. burakowi
burakom
B. burak
pot. buraka
buraki
N. burakiem
burakami
Ms. buraku
burakach
W. buraku
buraki
-
może łac. śred. bor(r)āgo 'ogórecznik'
Prawdopodobnie doszło do przeniesienia nazwy jednej rośliny na drugą po zarzucenie uprawy ogórecznika; powodem mogło być zastosowanie obydwu w podobnych potrawach.