-
6.
o przetworach: niedawno wyprodukowany i jeszcze dojrzewający -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- młody alkohol; ser; młode piwo, wino
-
Po drodze zatrzymaliśmy się, piliśmy młode wino z tegorocznych zbiorów, sprzedawane na straganach przez wieśniaków, jedliśmy podłużny gorący chleb i mandarynki.
źródło: NKJP: Czekanie na przełęczy, Dziennik Polski, 2000-01-29
Tradycyjną potrawą jest kahja sporządzana z młodego piwa, miodu, śmietany i kawałków białego sera.
źródło: NKJP: Rein Veidemann, Agnieszka Baranowska: Sztuka życia na granicy istnienia, prasa, 2004
Syconym miodem czy piwem z chmielu łatwiej było się upić niż cienkim, młodym winem. Brak wina w Polsce zwracał uwagę podróżników.
źródło: NKJP: Andrzej Chwalba: Obyczaje w Polsce: od średniowiecza do czasów współczesnych, 2004
Ser zwany także Cabecou, to młody ser farmerski, produkowany w kształcie niewielkich dysków koloru kości słoniowej. Młody ser ma cienką skórkę i delikatny, kremowy miąższ o subtelnym zapachu mleka i pleśni.
źródło: Internet
-
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza m1 m2 m3 n1, n2 ż M. młody
młody
młody
młode
młoda
D. młodego
młodego
młodego
młodego
młodej
C. młodemu
młodemu
młodemu
młodemu
młodej
B. młodego
młodego
młody
młode
młodą
N. młodym
młodym
młodym
młodym
młodą
Ms. młodym
młodym
młodym
młodym
młodej
W. młody
młody
młody
młode
młoda
liczba mnoga p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe M. młodzi
młodzi
młode
młode
D. młodych
młodych
młodych
młodych
C. młodym
młodym
młodym
młodym
B. młodych
młodych
młodych
młode
N. młodymi
młodymi
młodymi
młodymi
Ms. młodych
młodych
młodych
młodych
W. młodzi
młodzi
młode
młode
-
psł. *moldъ