kostka rosołowa

  • kulin.  koncentrat z mięsa i przypraw, uformowany w kształt małego sześcianu, który należy rozpuścić we wrzącej wodzie, aby otrzymać wywar umożliwiający ugotowanie rosołu lub przygotowanie innej potrawy
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    przyprawy, smaki

  • Na rozgrzanym oleju obrumienić kawałki kaczki ze wszystkich stron i przełożyć do rondla. Osolić i dusić pod przykryciem podlewając czerwonym winem i ewentualnie wodą z rozpuszczoną kostką rosołową.

    źródło: NKJP: Książka kucharska, wikibooks.org, 2009-07-01

    Owszem, bywało, że jadał całymi tygodniami serek topiony i popijał bulionem z połówki kostki rosołowej zalanej wrzątkiem.

    źródło: NKJP: Jerzy Sosnowski: Prąd zatokowy, 2003

    Z włoszczyzny, kostki rosołowej i sześciu szklanek wody ugotować wywar, odcedzić go do dużego garnka. Dodać kapustę, startą marchewkę, pokrojoną kiełbasę, przyprawy i gotować.

    źródło: NKJP: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2001-11-29

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    ż, odmienny:  kostka ;  rosołowy 
Data ostatniej modyfikacji: 18.03.2015