-
kulin.
koncentrat z mięsa i przypraw, uformowany w kształt małego sześcianu, który należy rozpuścić we wrzącej wodzie, aby otrzymać wywar umożliwiający ugotowanie rosołu lub przygotowanie innej potrawy
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki
-
|
Na rozgrzanym oleju obrumienić kawałki kaczki ze wszystkich stron i przełożyć do rondla. Osolić i dusić pod przykryciem podlewając czerwonym winem i ewentualnie wodą z rozpuszczoną kostką rosołową.
źródło: NKJP: Książka kucharska, wikibooks.org, 2009-07-01
|
|
Owszem, bywało, że jadał całymi tygodniami serek topiony i popijał bulionem z połówki kostki rosołowej zalanej wrzątkiem.
źródło: NKJP: Jerzy Sosnowski: Prąd zatokowy, 2003
|
|
Z włoszczyzny, kostki rosołowej i sześciu szklanek wody ugotować wywar, odcedzić go do dużego garnka. Dodać kapustę, startą marchewkę, pokrojoną kiełbasę, przyprawy i gotować.
źródło: NKJP: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2001-11-29
|
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
ż, odmienny:
kostka ;
rosołowy
Data ostatniej modyfikacji: 18.03.2015