-
3.
jajko kury lub innych ptaków domowych wykorzystywane do przygotowywania potraw -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- gęsie, indycze, kacze, kurze, przepiórcze, strusie; olbrzymie, małe, wielkie; ładne; świeże, zgniłe; ściółkowe, wiejskie; surowe, ucierane, ugotowane; święcone, wielkanocne jajo
- jajo kury, strusia
- gotować, jeść, ugotować, wbić jajo; kupować, lubić, sprzedawać, ucierać jaja
- jajo bez cholesterolu
- jaja z boczkiem, z cebulą, z kiełbasą
- jaja na bekonie, na boczku, na maśle
- białko, skorupka, żółtko; kształt, wielkość jaja;
- kopa, tuzin; hurtownia, producent, przetwórstwo jaj
-
Nie ma dżemów, masła, świeżych jaj, smalcu, cukierków, ciastek, brakuje mleka, margaryny itd.
źródło: NKJP: Waldemar Kuczyński: Burza nad Wisłą: dziennik 1980-1981, 2002
Tradycja malowania jaj sięga co najmniej wczesnego średniowiecza i jest wspólna wszystkim Słowianom.
źródło: NKJP: Andrzej Chwalba (red.): Obyczaje w Polsce : od średniowiecza do czasów współczesnych : praca zbiorowa, 2005
Największą popularnością cieszą się oczywiście strusie jaja. Na miękko należy je gotować około 45 minut, a w przypadku jaj na twardo gotowanie trwa dwukrotnie dłużej.
źródło: NKJP: Izabela Nelke: Strusi biznes, Tygodnik Tucholski, 2004
W porównaniu z cenami z wiosny 1994 r. płacimy za jaja o 14 proc. mniej. Jajka fermowe kosztują dziś 12-13 groszy za sztukę.
źródło: NKJP: Monika Dzierżyńska-Nowak: Jaja usadzone, Gazeta Wyborcza , 1995-03-23
Ugotować jaja na twardo, obrać i usunąć żółtka. Puste połówki białka napełnić pasztetem z gęsich wątróbek.
źródło: NKJP: Obiad czyli lunch, Polityka, 2006-03-11
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: n2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. jajo
jaja
D. jaja
jaj
C. jaju
jajom
B. jajo
jaja
N. jajem
jajami
Ms. jaju
jajach
W. jajo
jaja
-
psł. *aje 'jajo'