-
1.
jajo kury lub innego ptaka wykorzystywane do przygotowywania potraw -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- roztrzepane; rozbite, ubite; surowe; świeże; ugotowane; faszerowane, panierowane, posiekane; śmierdzące, zepsute, zgniłe; kolorowe, poświęcone, wielkanocne, święcone jajko; jajko kurze, przepiórcze
- jajka z chrzanem
- jajka na bekonie
- jajka w bułce, w majonezie; w proszku
- jajko i kiełbasa, jajko i masło, jajko i mąka, jajko i mleko, jajko i sól; jajka i cebula, jajka i cukier, jajka i mięso, jajka i ogórki, jajka i owoce, jajka i pomidory, jajka i ryby, jajka i ser, jajka i szynka, jajka i śmietana, jajka i wędliny, jajka i ziemniaki
- skorupka; białko, żółtko; połówka; plasterek jajka
- wydmuszka z jajka; sałatka z jajek
- kanapka, żurek z jajkiem; koszyczek, koszyk z jajkami
- gotować, usmażyć; dodać; wbić/wbijać; wkładać; pokroić; solić; zjeść; rozbić jajko; kupować; wymieszać; smażyć; malować, zdobić jajka
- dzielić się jajkiem; obrzucić/obrzucać, rzucać jajkami
-
Natalia [...] usmażyła jajko na grzance z kroplą ketchupu pośrodku, która to potrawa nosiła u Borejków nazwę „Cyklop”.
źródło: NKJP: Małgorzata Musierowicz: Dziecko piątku, 1993
Przygotowujemy sałatkę, mieszając pokrojone jajka z kukurydzą i majonezem. Sałatkę wkładamy do wydrążonych pomidorów, tak żeby z nich wystawała.
źródło: NKJP: Regina Gowarzewska-Griessgraber: Szampańska zabawa, Trybuna Śląska, 2002-12-28
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: n2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. jajko
jajka
D. jajka
jajek
C. jajku
jajkom
B. jajko
jajka
N. jajkiem
jajkami
Ms. jajku
jajkach
W. jajko
jajka
-
płn. psł. *ajьko