-
1.a
ogół wyrobów spożywczych takich jak szynka, polędwica, kiełbasa, otrzymywanych z przyprawionego mięsa, potem wędzonych, gotowanych lub pieczonych -
[wendlina]
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- drobiowa, wieprzowa; wędzona; chuda, tłusta; świeża; paczkowana wędlina
- wędliny z drobiu, z dziczyzny
- gatunek; plaster, plasterek, resztki wędliny; rynek; producent, produkcja, wytwórca, wytwórnia; półmisek wędlin
- sklep, stoisko, stół, stragan; paczka, półmisek; bułka, chleb, kanapka z wędliną
- wędlina drożeje
- kroić wędlinę; wyrabiać wędliny
-
Panie [...] wnoszą do klasy bułki z wędliną i gorącą herbatę.
źródło: NKJP: Katarzyna Surmiak-domańska: Tamte dzieci nas nie lubią, Gazeta Wyborcza, 1999-01-06
Rezygnacja ze słodyczy [...], zamiana wędliny wieprzowej na wędlinę z drobiu, wprowadzenie ryb do pożywienia jest również godne rozważenia.
źródło: NKJP: Jerzy Duszyński: Zaoszczędź 20 procent kalorii, czyli biochemik o odchudzaniu (2), Gazeta Wyborcza, 1997-12-05
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. wędlina
wędliny
D. wędliny
wędlin
C. wędlinie
wędlinom
B. wędlinę
wędliny
N. wędliną
wędlinami
Ms. wędlinie
wędlinach
W. wędlino
wędliny
-
Zob. wędzić