-
1.
ciemnobrązowe ciasto z mąki z dodatkiem miodu i przypraw korzennych -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: ciasto
-
- świąteczny, tradycyjny piernik
- piernik z bakaliami, z orzechami
- smak, zapach; kawałek piernika
- korzenie, przyprawa do piernika
- przepis; forma na piernik
- piec, upiec piernik
-
Przyjęło się też w Pieninach, że świąteczny piernik piecze się tu w Wielki Czwartek, babki drożdżowe - w Wielki Piątek; wtedy też gotuje się szynkę, natomiast w Wielką Sobotę serwowany jest na obiad rosół z ziemniakami przyrządzony na wywarze z szynki.
źródło: NKJP: (TEZ): Wielkanocny stó, Dziennik Polski, 2006-04-15
Znad pieca pachniał piernik [...].
źródło: NKJP: Marek Krajwski: Koniec świata w Breslau, 2003
Można było skosztować pierogów z suszonymi śliwkami, wigilijnych łazanek z makiem, barszczu z uszkami, grochu z kapustą, kutii, karpia w galarecie oraz wiele ciast, między innymi piernika z bakaliami, serników a także pysznych zawijanych makowców.
źródło: NKJP: Tradycja na talerzu, Dziennik Polski, 2001-12-27
[...] na stołach nie zabrakło przeróżnych świątecznych wypieków, a więc tradycyjnych pierników, makowców, serników i ciasteczek.
źródło: NKJP: By zapomnieć o samotności, Dziennik Polski, 2001-12-27
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. piernik
pierniki
D. piernika
pierników
C. piernikowi
piernikom
B. piernik
pierniki
N. piernikiem
piernikami
Ms. pierniku
piernikach
W. pierniku
pierniki
-
Rzeczownik odprzymiotnikowy od st.pol. pierzny (też pierny ) 'przyprawiony pieprzem' (Bor)