tłuszcz

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1. lepka substancja

  • 1.

    lepka substancja pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, o stałej lub płynnej konsystencji, wysokiej wartości kalorycznej, używana do przygotowywania potraw
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • synonimy:  tłuszczyk
    • stary; zjełczały; głęboki; gorący tłuszcz; tłuszcz jadalny; roślinny, zwierzęcy; kokosowy, wieprzowy, wołowy
    • oleje i tłuszcze roślinne
    • cena; spożycie tłuszczu
    • plama z tłuszczu
    • kartki na tłuszcze
    • błyszczący, lśniący, śliski, wilgotny od tłuszczu
    • tłuszcz jełczeje; pryska, skwierczy
    • ociekać; polać coś; smarować, wysmarować (brytfannę) tłuszczem; okraszony tłuszczem
    • gotować, piec, smażyć coś bez tłuszczu; odsączyć z tłuszczu; lepiący się od tłuszczu
    • wrzucić coś na tłuszcz
    • podsmażyć, przyrumienić, smażyć, udusić, usmażyć, zeszklić na tłuszczu; dusić, poddusić, udusić coś w tłuszczu
  • Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na tłuszczu. Ugotować grzyby zemleć w maszynce, wymieszać z cebulą, jajem, tartą bułką, doprawić do smaku solą i pieprzem.

    źródło: NKJP: Jolanta Gniewek: DLACZEGO MAK NA WIGILIĘ?, Aura, 1988

    Rybę kroimy na niewielkie filety, maczamy w mleku, obtaczamy w mące i smażymy na oliwie na złoty kolor. Usmażone kawałki układamy na papierowym ręczniku, aby osączyć je z tłuszczu.

    źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Jedz dorsze, Dziennik Polski, 2006-09-09

    Współczesny człowiek żywi się na ogół źle. Spożywa za dużo cukru, tłuszczów, mięsa, wędlin, białej mąki, pokarmów wyprodukowanych przez przemysł spożywczy, który w dużym stopniu niszczy ich wartości odżywcze i wprowadza szereg niekorzystnych dla zdrowia związków chemicznych.

    źródło: NKJP: Danuta Myłek: Alergie, 2001

    Wjeżdża pierwszy produkt: elektryczna patelnia z teflonu z termostatem. - Na takiej smażymy bez tłuszczu, grillujemy, pieczemy kilka potraw naraz, bo nie będą przechodziły zapachem ani smakiem jedna w drugą - prezenter dwoi się i troi.

    źródło: NKJP: Tomasz Kunert: Reportaż prasa, 2001

    Na parapecie okna kot zjada resztki ziemniaków, suto okraszone tłuszczem.

    źródło: NKJP: Elżbieta Borek: Dom od wzruszonych nieszczęściem, Dziennik Polski, 2001-08-27

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. tłuszcz
    tłuszcze
    D. tłuszczu
    tłuszczów
    C. tłuszczowi
    tłuszczom
    B. tłuszcz
    tłuszcze
    N. tłuszczem
    tłuszczami
    Ms. tłuszczu
    tłuszczach
    W. tłuszczu
    tłuszcze
  • psł. *tl̥ščь (< *tl̥st-jь) 'napęczniałość, obrzmiałość, duża objętość; tkanka tłuszczowa, tłuszcz'