-
1.
lepka substancja pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, o stałej lub płynnej konsystencji, wysokiej wartości kalorycznej, używana do przygotowywania potraw -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
synonimy: tłuszczyk
-
- stary; zjełczały; głęboki; gorący tłuszcz; tłuszcz jadalny; roślinny, zwierzęcy; kokosowy, wieprzowy, wołowy
- oleje i tłuszcze roślinne
- cena; spożycie tłuszczu
- plama z tłuszczu
- kartki na tłuszcze
- błyszczący, lśniący, śliski, wilgotny od tłuszczu
- tłuszcz jełczeje; pryska, skwierczy
- ociekać; polać coś; smarować, wysmarować (brytfannę) tłuszczem; okraszony tłuszczem
- gotować, piec, smażyć coś bez tłuszczu; odsączyć z tłuszczu; lepiący się od tłuszczu
- wrzucić coś na tłuszcz
- podsmażyć, przyrumienić, smażyć, udusić, usmażyć, zeszklić na tłuszczu; dusić, poddusić, udusić coś w tłuszczu
-
Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na tłuszczu. Ugotować grzyby zemleć w maszynce, wymieszać z cebulą, jajem, tartą bułką, doprawić do smaku solą i pieprzem.
źródło: NKJP: Jolanta Gniewek: DLACZEGO MAK NA WIGILIĘ?, Aura, 1988
Rybę kroimy na niewielkie filety, maczamy w mleku, obtaczamy w mące i smażymy na oliwie na złoty kolor. Usmażone kawałki układamy na papierowym ręczniku, aby osączyć je z tłuszczu.
źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Jedz dorsze, Dziennik Polski, 2006-09-09
Współczesny człowiek żywi się na ogół źle. Spożywa za dużo cukru, tłuszczów, mięsa, wędlin, białej mąki, pokarmów wyprodukowanych przez przemysł spożywczy, który w dużym stopniu niszczy ich wartości odżywcze i wprowadza szereg niekorzystnych dla zdrowia związków chemicznych.
źródło: NKJP: Danuta Myłek: Alergie, 2001
Wjeżdża pierwszy produkt: elektryczna patelnia z teflonu z termostatem. - Na takiej smażymy bez tłuszczu, grillujemy, pieczemy kilka potraw naraz, bo nie będą przechodziły zapachem ani smakiem jedna w drugą - prezenter dwoi się i troi.
źródło: NKJP: Tomasz Kunert: Reportaż prasa, 2001
Na parapecie okna kot zjada resztki ziemniaków, suto okraszone tłuszczem.
źródło: NKJP: Elżbieta Borek: Dom od wzruszonych nieszczęściem, Dziennik Polski, 2001-08-27
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. tłuszcz
tłuszcze
D. tłuszczu
tłuszczów
C. tłuszczowi
tłuszczom
B. tłuszcz
tłuszcze
N. tłuszczem
tłuszczami
Ms. tłuszczu
tłuszczach
W. tłuszczu
tłuszcze
-
psł. *tl̥ščь (< *tl̥st-jь) 'napęczniałość, obrzmiałość, duża objętość; tkanka tłuszczowa, tłuszcz'