-
2.
substancja o dużej wartości kalorycznej zawarta w niektórych produktach spożywczych -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
synonimy: tłuszczyk
-
- wartościowe; naturalne tłuszcze
- białka i tłuszcze
- rola; obecność, poziom, zawartość tłuszczów
- zapotrzebowanie na tłuszcze
- bogaty, obfity, ubogi w tłuszcze
- coś zawiera tłuszcz
-
Jan ma własną, specjalną recepturę na mieszanki paszowe dla zwierząt. Przede wszystkich żadnych substancji sztucznych - wszystko naturalne, nasycone białkiem i węglowodanami, po to, by krowy dawały mleko zdrowe, bogate w tłuszcz i białko.
źródło: NKJP: Gospodarstwo według św. Benedykta, Dziennik Polski, 2004-04-09
Przyzwyczajenie ptaków do dokarmiania, a potem jego nagłe zaprzestanie, może się dla skrzydlatych mieszkańców miasta zakończyć fatalnie. Najlepszym pokarmem są ziarna zawierające tłuszcz (słonecznik itp.). Gdy ich zabraknie, ptaki zadowolą się nawet zwykłymi okruszynami chleba.
źródło: NKJP: Pamiętajmy o ptakach, Dziennik Polski, 2002-12-05
ARR jeszcze w lipcu zacznie wydawać nowe decyzje dotyczące limitów produkcji mleka o zredukowanej zawartości tłuszczu.
źródło: NKJP: Iwona Sienkiewicz: Bo mleko było za tłuste, Echo Dnia: 2006-07-11
Dzięki zachowaniu zasady niełączenia węglowodanów z tłuszczami, zrzucił 20 kg.
źródło: NKJP: A To Ciekawe, Dziennik Polski, 2003-11-22
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. tłuszcz
tłuszcze
D. tłuszczu
tłuszczów
C. tłuszczowi
tłuszczom
B. tłuszcz
tłuszcze
N. tłuszczem
tłuszczami
Ms. tłuszczu
tłuszczach
W. tłuszczu
tłuszcze
Inne uwagi
Zwykle lm
-
psł. *tl̥ščь (< *tl̥st-jь) 'napęczniałość, obrzmiałość, duża objętość; tkanka tłuszczowa, tłuszcz'