oliwa

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1. do smażenia

  • 1.

    przezroczysty, płynny tłuszcz o jasnożółtej barwie, wytłaczany z oliwek, używany do celów spożywczych, dawniej też jako paliwo do kaganków
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy


    CZŁOWIEK I TECHNIKA

    Energia

    źródła energii

  • hiperonimy:  tłuszcz
    • gorąca, rozgrzana, wrząca oliwa
    • oliwa do sałatek, do smażenia; do lamp, do lampek; oliwa z oliwek; z pierwszego tłoczenia
    • produkcja; butelka, łyżeczka, łyżka, szklanka oliwy
    • sałata; butelka z oliwą
    • sardynki, szproty, śledzie w oliwie
    • używać oliwy
    • przyprawić; polać, zalać; natrzeć, posmarować, wysmarować (mięso, formę) oliwą
    • ucierać, wymieszać, zmieszać coś z oliwą
    • piec, podsmażyć, smażyć, upiec, zeszklić, zrumienić coś na oliwie; dusić, marynować, moczyć, namoczyć coś w oliwie
  • Sześć sardeli albo jednego śledzia ulika opłukać, wyjąć ości, pokrajać drobno, wymieszać z jabłkami, wlać łyżkę kaparów, dwie łyżki oliwy, octu do smaku, popieprzyć, wymieszać razem i podać.

    źródło: NKJP: Jabłka na stole, Dziennik Polski, 2002-02-09

    W sklepach jest sprzedawane coś, co nazywa się oliwą z oliwnych wytłoczyn. To produkt trochę gorszej jakości, powstający po ogrzaniu i zmieleniu oliwek użytych wcześniej do produkcji oliwy z pierwszego tłoczenia [...].

    źródło: NKJP: ANNA KOLET-ICIEK: Masło wcale nie maślane, Dziennik Polski, 2005-11-22

    Apicjusz zalecał zawinięcie ryby w papirus przed pieczeniem. My możemy użyć folii aluminiowej lub pergaminu i upiec rybę na grillu lub w piekarniku. Przed podaniem trzeba posmarować ją oliwą. Do ryby oczywiście schłodzone białe wytrawne wino.

    źródło: NKJP: Tadeusz Olszański: kącik konesera, Kuchnia, 1999

    Łososia może przyrządzić nawet osoba, która bywa w kuchni okazjonalnie. Najpierw trzeba go przez dwie godziny marynować w oliwie z dodatkiem czosnku, świeżego rozmarynu, soli i pieprzu.

    źródło: NKJP: (j.sp): Odchudzimy wodzisławian, Nowiny Raciborskie, 2007-06-19

    [...] od czasu do czasu prokuruję sobie ucztę: mocno przyprawione ziołami, panierowane bułeczką i smażone na oliwie kotleciki z zielonego groszku, marchewki, jajek na twardo.

    źródło: NKJP: Smakosz: Kotlety, Dziennik Polski, 2001-02-10

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. oliwa
    oliwy
    D. oliwy
    oliw
    C. oliwie
    oliwom
    B. oliwę
    oliwy
    N. oliwą
    oliwami
    Ms. oliwie
    oliwach
    W. oliwo
    oliwy
  • może łac. olīva

    może niem. Olive