-
1.
przezroczysty, płynny tłuszcz o jasnożółtej barwie, wytłaczany z oliwek, używany do celów spożywczych, dawniej też jako paliwo do kaganków -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
CZŁOWIEK I TECHNIKA
Energia
źródła energii -
hiperonimy: tłuszcz
-
- gorąca, rozgrzana, wrząca oliwa
- oliwa do sałatek, do smażenia; do lamp, do lampek; oliwa z oliwek; z pierwszego tłoczenia
- produkcja; butelka, łyżeczka, łyżka, szklanka oliwy
- sałata; butelka z oliwą
- sardynki, szproty, śledzie w oliwie
- używać oliwy
- przyprawić; polać, zalać; natrzeć, posmarować, wysmarować (mięso, formę) oliwą
- ucierać, wymieszać, zmieszać coś z oliwą
- piec, podsmażyć, smażyć, upiec, zeszklić, zrumienić coś na oliwie; dusić, marynować, moczyć, namoczyć coś w oliwie
-
Sześć sardeli albo jednego śledzia ulika opłukać, wyjąć ości, pokrajać drobno, wymieszać z jabłkami, wlać łyżkę kaparów, dwie łyżki oliwy, octu do smaku, popieprzyć, wymieszać razem i podać.
źródło: NKJP: Jabłka na stole, Dziennik Polski, 2002-02-09
W sklepach jest sprzedawane coś, co nazywa się oliwą z oliwnych wytłoczyn. To produkt trochę gorszej jakości, powstający po ogrzaniu i zmieleniu oliwek użytych wcześniej do produkcji oliwy z pierwszego tłoczenia [...].
źródło: NKJP: ANNA KOLET-ICIEK: Masło wcale nie maślane, Dziennik Polski, 2005-11-22
Apicjusz zalecał zawinięcie ryby w papirus przed pieczeniem. My możemy użyć folii aluminiowej lub pergaminu i upiec rybę na grillu lub w piekarniku. Przed podaniem trzeba posmarować ją oliwą. Do ryby oczywiście schłodzone białe wytrawne wino.
źródło: NKJP: Tadeusz Olszański: kącik konesera, Kuchnia, 1999
Łososia może przyrządzić nawet osoba, która bywa w kuchni okazjonalnie. Najpierw trzeba go przez dwie godziny marynować w oliwie z dodatkiem czosnku, świeżego rozmarynu, soli i pieprzu.
źródło: NKJP: (j.sp): Odchudzimy wodzisławian, Nowiny Raciborskie, 2007-06-19
[...] od czasu do czasu prokuruję sobie ucztę: mocno przyprawione ziołami, panierowane bułeczką i smażone na oliwie kotleciki z zielonego groszku, marchewki, jajek na twardo.
źródło: NKJP: Smakosz: Kotlety, Dziennik Polski, 2001-02-10
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. oliwa
oliwy
D. oliwy
oliw
C. oliwie
oliwom
B. oliwę
oliwy
N. oliwą
oliwami
Ms. oliwie
oliwach
W. oliwo
oliwy
-
może łac. olīva
może niem. Olive