ciasto półfrancuskie

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

2. wypiek

  • 2.

    kulin.  wypiek z ciasta półfrancuskiego - masy
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • Na gorąco przygotowane były szaszłyki z indyka a w słodkim bufecie smakosze mieli placek królewski, sernik z brzoskwiniami, ciasta półfrancuskie serowe z jabłkami i marmoladą, sałatkę ciekawie podaną w arbuzie oraz soki.

    źródło: NKJP: (ATA): Osiemnastka bez koloryzatorów, Gazeta Krakowska, 2002-08-27

    Brukowiec - taką nazwę będzie nosiło ciasto półfrancuskie z nadzieniem orzechowym wykonane przez Cukiernię Hoffmann z Rydzyny. Stanie się ono symbolem Leszna.

    źródło: NKJP: ZAL RED STK JPK: Z ziemi leszczyńskiej, Gazeta Poznańska, 2005-05-14

    Bardzo lubię ciasto półfrancuskie - drożdżowe ponieważ nie ma tyle tłuszczu co ciasto francuskie i nie robi się suche jak drożdżowe. Na zewnątrz jest lekko chrupiące a w środku miękkie i lekko wilgotne.

    źródło: Internet: mariola1975.blogspot.com

    Ciasta półfrancuskie pieczemy w temperaturze około 200 stopni. Do ciast francuskich i półfrancuskich nie dodajemy cukru i dlatego można ich używać do wyrobów słodkich - napoleonek, ciastek z owocami, ciasteczek, jak również do słonych - paluszki, paszteciki, rogaliki, kulebiaki.

    źródło: Internet: przepisy.net

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    n2, odmienny:  ciasto ,  półfrancuskie