sos własny
-
kulin. wywar lub wyciąg uzyskany z danego produktu spożywczego, odpowiednio doprawiony i podawany razem z tym produktem
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- mięso, pieczeń, tuńczyk w sosie własnym
- polewać sosem własnym
-
W czasie pieczenia 2-3 razy polewamy sosem własnym spod pieczeni, by pięknie się rumieniło.
źródło: NKJP: JULK: Kawał konkretnego mięsiwa, Gazeta Poznańska, 2006-09-16
Niskokaloryczny jest sos własny z mięsa z ziołami, mięso pieczone w folii w piekarniku, w mikrofali czy na grillu.
źródło: NKJP: Agnieszka Szpila, Ziemniaki nas nie utuczą Trybuna Śląska 2003-08-23
Na obiad zjadł wołowinę w sosie własnym, surówki oraz makaron.
źródło: NKJP: Anna Gronczewska: Ze Spały do Aten..., Dziennik Łódzki, 2004-08-06
Warto jednak spróbować bulw topinamburu. Są soczyste i mają delikatny, słodkawy smak. Można je podawać duszone w sosie własnym, gotować jak ziemniaki i serwować polane zarumienioną bułką tartą z masłem [...].
źródło: NKJP: ENCYKLOPEDIA DOMOWA, Życie na gorąco, 1999
Proponowałabym popracować nad sposobem przyrządzania kasz (może mniej wysuszającego je pieca, a więcej sosów własnych, zamiast gotowych i czasem zupełnie niepasujących do dania typu czosnkowy lub tatarski).
źródło: Internet: gastronauci.pl
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
m3, odmienny: sos , własny