sos własny

  • kulin.  wywar lub wyciąg uzyskany z danego produktu spożywczego, odpowiednio doprawiony i podawany razem z tym produktem
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • mięso, pieczeń, tuńczyk w sosie własnym
    • polewać sosem własnym
  • W czasie pieczenia 2-3 razy polewamy sosem własnym spod pieczeni, by pięknie się rumieniło.

    źródło: NKJP: JULK: Kawał konkretnego mięsiwa, Gazeta Poznańska, 2006-09-16

    Niskokaloryczny jest sos własny z mięsa z ziołami, mięso pieczone w folii w piekarniku, w mikrofali czy na grillu.

    źródło: NKJP: Agnieszka Szpila, Ziemniaki nas nie utuczą Trybuna Śląska 2003-08-23

    Na obiad zjadł wołowinę w sosie własnym, surówki oraz makaron.

    źródło: NKJP: Anna Gronczewska: Ze Spały do Aten..., Dziennik Łódzki, 2004-08-06

    Warto jednak spróbować bulw topinamburu. Są soczyste i mają delikatny, słodkawy smak. Można je podawać duszone w sosie własnym, gotować jak ziemniaki i serwować polane zarumienioną bułką tartą z masłem [...].

    źródło: NKJP: ENCYKLOPEDIA DOMOWA, Życie na gorąco, 1999

    Proponowałabym popracować nad sposobem przyrządzania kasz (może mniej wysuszającego je pieca, a więcej sosów własnych, zamiast gotowych i czasem zupełnie niepasujących do dania typu czosnkowy lub tatarski).

    źródło: Internet: gastronauci.pl

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    m3, odmienny:  sos ,  własny 
Data ostatniej modyfikacji: 26.11.2014