-
1.b
mięso królika - zwierzęcia -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- pieczony królik
- królik w galarecie, w jarzynach, w musztardzie, w potrawce, w sosie, w śmietanie
- farsz, gulasz, pasztet, pieczeń, potrawka; tuszka z królika
- jeść; przyrządzić; ugotować; zamówić królika
-
Zapach pieczonego królika przyjemnie drażnił nozdrza.
źródło: NKJP: Tomasz Kołodziejczak: Krew i kamień, 2003
Królika należy ugotować do miękkości w wywarze z warzyw.
źródło: NKJP: (JK): Pasztet w wiejskim kole, Dziennik Bałtycki, 2003-01-23
Jej gulasz z królika z dodatkiem mieszanki przypraw i aromatycznych ziół słynął na całą okolicę.
źródło: NKJP: Fiona McIntosh: Zdrada, Esensja nr 2 (XLIV), 2005-03
Na drugie danie był królik w sosie śmietanowym i przeróżne przystawki, a na deser owocowy mus.
źródło: NKJP: Maria Nurowska: Powrót do Lwowa, 2008
Porcja była tak wielka, że kiedy wjechała na stół pieczeń z królika w ciemnym pieczeniowym sosie z ziemniakami, zacząłem rozglądać się po sali, czy nie ma kogoś, kto chciałby mi pomóc.
źródło: NKJP: Juliusz Podolski: Królik władcą, Gazeta Poznańska, 2005-11-04
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. królik
króliki
D. królika
królików
C. królikowi
królikom
B. królika
króliki
N. królikiem
królikami
Ms. króliku
królikach
W. króliku
króliki
-
śr.-w.-niem. küniklīn
z łac. cunīculus
Wyraz zapożyczony z łaciny skojarzono na gruncie niemieckim ze śr.-w.-niem. künik 'król' i mylnie zinterpretowano jako jego zdrobnienie. Polska forma, będąca kalką z niemieckiego, jest świadectwem tego procesu.