-
2.
substancja zapachowa dodawana do potraw lub kosmetyków, by wzbogacić ich zapach -
KATEGORIE FIZYCZNE
Cechy i właściwości materii
zapachy
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki -
synonimy: esencja
zapach
hiperonimy: substancja
-
- aromat cytrynowy, pomarańczowy, migdałowy
- aromat do ciasta, do makowca
- dodać aromat
-
Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i alkohol.
źródło: NKJP: (DN): Słodkie kule i faworki, Dziennik Zachodni, 2005-02-03
Na Ceglanej u sąsiadów wuja Robercika robi się rosyjską porzeczkówkę według przepisu: 60 proc. wody destylowanej, 40 proc. spirytusu i porzeczkowy aromat do ciasta.
źródło: NKJP: Igor T. Miecik: To się tak nie skończy, Polityka, 2003-07-12
Niektóre mogą służyć nie tylko jako napój, ale także z powodzeniem mogą być dodatkiem do kawy lub pełnić rolę aromatu do makowca.
źródło: NKJP: Marek Weiss: Słynie ze znaczków monet i... alkoholi, Gazeta Pomorska, 2002-08-19
Produkuje się z niej także aromaty stosowane między innymi do wyrobu mydła i innych kosmetyków.
źródło: NKJP: Piotr Grzegorzek: Co Tydzień Jaworzno, 2003-12-03
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. aromat
aromaty
D. aromatu
aromatów
C. aromatowi
aromatom
B. aromat
aromaty
N. aromatem
aromatami
Ms. aromacie
aromatach
W. aromacie
aromaty
-
łac. arōma, arōmatis
z gr. árōma, arṓmatos 'korzenie, wonne zioła'