-
1.
substancja zawierająca drożdże i bakterie kwasu mlekowego, używana do wytwarzania ciasta chlebowego -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- drożdżowy, naturalny zaczyn
- przygotować zaczyn
-
Wlewamy delikatnie cały zaczyn do dołka w mące, zasypujemy z lekka mąką, dodajemy roztopione masło, wbijamy całe jaja, wsypujemy cukier, zapach, szczyptę soli [...].
źródło: NKJP: Internet
Wytrawni kucharze mogą ciasto przygotować samodzielnie, z mąki, zaczynu drożdżowego, soli, ciepłej wody, oliwy i cukru.
źródło: NKJP: Pitta - grecki chlebek, Dziennik Polski, 2006-08-10
Ziarno jest mielone na mąkę (z której pani Teresa piecze prawdziwy chleb na zaczynie z dodatkiem otrąb), ale część zostaje przeznaczona na pokarm dla kur.
źródło: NKJP: (Jed.): Ekologia uratowała dziecko Warzywa bez chemii. To był wyrok Rolnik z dyplomami, Express Ilustrowany, 2002-01-18
Opieramy się na tradycyjnych recepturach i naturalnym zaczynie. Dzięki temu chleb przez nas wytwarzany ma wyjątkowy, żytnio-pszenny smak [...].
źródło: NKJP: DN: Słodkie kule i faworki,
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. zaczyn
zaczyny
D. zaczynu
zaczynów
C. zaczynowi
zaczynom
B. zaczyn
zaczyny
N. zaczynem
zaczynami
Ms. zaczynie
zaczynach
W. zaczynie
zaczyny
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Zob. czynić