garnitur

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

3. jedzenie

  • 3.

    dodatek do głównej potrawy z mięsa, drobiu lub ryb, podawany z nią na jednym talerzu jako przybranie
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • garnitur do mięsa, z mięsa, z warzyw
    • cielęcina, indyk w garniturze
  • Pieczarki [...], gdy się ładnie zapieką, podać jako jarzynę lub jako garnitur do mięsa.

    źródło: Andrzej Kozioł: Dziennik Polski - 2003-05-10 - Pejzaż - Pieczarki

    Garni, garnitur, dodatki do potraw z mięsa, drobiu i ryb, odpowiednio dobrane lub wręcz tworzące razem konkretne danie. Podaje się je razem z potrawą główną...

    źródło: Internet

    Przy końcu powinien smak w cebulce zupełnie się wygotować i powinien być jak miód gęsty, tylko kolor ma mieć ciemnobrunatny. Taka cebulka jest bardzo smaczna na garnitury do mięsa .

    źródło: Dziennik Polski - 2001-05-12 - Pejzaż - Wiosna na talerzu

    Garnitur ten kładzie się na mięso, a potem dopiero polewa beszamelem, lecz i bez tych dodatków mięso jest smaczne.

    źródło: Internet

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. garnitur
    garnitury
    D. garnituru
    garniturów
    C. garniturowi
    garniturom
    B. garnitur
    garnitury
    N. garniturem
    garniturami
    Ms. garniturze
    garniturach
    W. garniturze
    garnitury
  • niem.

    z fr. garniture 'zdobienie; wyposażenie; zestaw'