-
3.
dodatek do głównej potrawy z mięsa, drobiu lub ryb, podawany z nią na jednym talerzu jako przybranie -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- garnitur do mięsa, z mięsa, z warzyw
- cielęcina, indyk w garniturze
-
Pieczarki [...], gdy się ładnie zapieką, podać jako jarzynę lub jako garnitur do mięsa.
źródło: Andrzej Kozioł: Dziennik Polski - 2003-05-10 - Pejzaż - Pieczarki
Garni, garnitur, dodatki do potraw z mięsa, drobiu i ryb, odpowiednio dobrane lub wręcz tworzące razem konkretne danie. Podaje się je razem z potrawą główną...
źródło: Internet
Przy końcu powinien smak w cebulce zupełnie się wygotować i powinien być jak miód gęsty, tylko kolor ma mieć ciemnobrunatny. Taka cebulka jest bardzo smaczna na garnitury do mięsa .
źródło: Dziennik Polski - 2001-05-12 - Pejzaż - Wiosna na talerzu
Garnitur ten kładzie się na mięso, a potem dopiero polewa beszamelem, lecz i bez tych dodatków mięso jest smaczne.
źródło: Internet
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. garnitur
garnitury
D. garnituru
garniturów
C. garniturowi
garniturom
B. garnitur
garnitury
N. garniturem
garniturami
Ms. garniturze
garniturach
W. garniturze
garnitury
-
niem.
z fr. garniture 'zdobienie; wyposażenie; zestaw'