-
3.
przednia część tuszy zwierzęcej, cielęcej, baraniej lub wieprzowej, zawierająca mięso łącznie z kośćmi żebrowymi -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: mięso
-
- mostek barani, cielęcy, wieprzowy; duszony, faszerowany, pieczony, smażony mostek
-
Tłusty, gruby mostek cielęcy wymoczyć z godzinę w wodzie zimnej, wypłukać i nasolić.
źródło: NKJP: Smakosz, Dziennik Polski, 2001-01-27
Dobrze dobrany, czyli mięsisty, mostek jagnięcy pozbawiony łoju i błon należy po umyciu oddzielić od kości i pokroić w nieduże kawałki.
źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: Sto lat!, Polityka, 2003-05-31
Prawdziwy smakosz nie pogardzi też mostkiem (20 zł), a łakomczuch ubogi, lecz wytrawny pocieszy się niekiepsko wyśmienitym karczkiem (15 zł).
źródło: NKJP: Piotr Bikont, Gazeta Wyborcza - Dodatek, 1996-04-26
Potrawa prosta, często lekceważona - ot, gotuje się mięsiwo w rosole i podaje z sosem chrzanowym albo koperkowym i z ziemniaczkami. Po francusku robi się nieco inaczej, bo najpierw mięso biorą oni nieco inne: też mostek i łopatkę, ale dorzucają comber.
źródło: NKJP: Francuski notes: „Sztukamięs” i kiełbaski albo z czym do „bojo”, Dziennik Polski, 2002-11-30
Z mniej cenionych części tuszy - karkówki, szyi, goleni, mostka z łatą - przygotowuje się gulasz, ragoût, risotto, potrawkę, kotlety mielone i farsze. Z mostka i łaty można też przyrządzać rolady.
źródło: NKJP: Specjały, Kuchnia, 1998
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. mostek
mostki
D. mostka
mostku
mostków
C. mostkowi
mostkom
B. mostek
mostki
N. mostkiem
mostkami
Ms. mostku
mostkach
W. mostku
mostki
-