mostek

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

3. mięso

  • 3.

    przednia część tuszy zwierzęcej, cielęcej, baraniej lub wieprzowej, zawierająca mięso łącznie z kośćmi żebrowymi
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  mięso
    • mostek barani, cielęcy, wieprzowy; duszony, faszerowany, pieczony, smażony mostek
  • Tłusty, gruby mostek cielęcy wymoczyć z godzinę w wodzie zimnej, wypłukać i nasolić.

    źródło: NKJP: Smakosz, Dziennik Polski, 2001-01-27

    Dobrze dobrany, czyli mięsisty, mostek jagnięcy pozbawiony łoju i błon należy po umyciu oddzielić od kości i pokroić w nieduże kawałki.

    źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: Sto lat!, Polityka, 2003-05-31

    Prawdziwy smakosz nie pogardzi też mostkiem (20 zł), a łakomczuch ubogi, lecz wytrawny pocieszy się niekiepsko wyśmienitym karczkiem (15 zł).

    źródło: NKJP: Piotr Bikont, Gazeta Wyborcza - Dodatek, 1996-04-26

    Potrawa prosta, często lekceważona - ot, gotuje się mięsiwo w rosole i podaje z sosem chrzanowym albo koperkowym i z ziemniaczkami. Po francusku robi się nieco inaczej, bo najpierw mięso biorą oni nieco inne: też mostek i łopatkę, ale dorzucają comber.

    źródło: NKJP: Francuski notes: „Sztukamięs” i kiełbaski albo z czym do „bojo”, Dziennik Polski, 2002-11-30

    Z mniej cenionych części tuszy - karkówki, szyi, goleni, mostka z łatą - przygotowuje się gulasz, ragoût, risotto, potrawkę, kotlety mielone i farsze. Z mostka i łaty można też przyrządzać rolady.

    źródło: NKJP: Specjały, Kuchnia, 1998

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. mostek
    mostki
    D. mostka
    mostku
    mostków
    C. mostkowi
    mostkom
    B. mostek
    mostki
    N. mostkiem
    mostkami
    Ms. mostku
    mostkach
    W. mostku
    mostki
  • Zob. most 1