Dużą popularnością cieszy się także danie firmowe, czyli barszczyk czerwony z uszkami oraz kotlet kupiecki z serem i pieczarkami.
źródło: NKJP: Wioleta Kołodziejczak: Taniec z talerzami, Dziennik Łódzki, 2004-08-31
Restauracja mieści się w jednym z najstarszych budynków w Zakopanem, gdzie znajdował się pierwszy zakopiański hotel „Pod Giewontem”. [...] Daniem firmowym, serwowanym na wiele sposobów, jest prosie pieczone w całości i podawane z aromatycznym sosem winnym, oraz golonka „na gazdowy sposób” w sosie piwnym, schab z grilla, herbata po góralsku i wiele innych podhalańskich przysmaków.
źródło: NKJP: (DAG): Plebiscyt na finiszu, Gazeta Krakowska, 2006-08-23
W menu m.in. świeża sałatka z kurczakiem, sałatka warzywna. Są też dania firmowe: np. Capella Poland Burger z kiszonym ogórkiem, Capella Africa Burger z ananasem.
Dania firmowe są ważnym narzędziem w gastronomicznym marketingu. Restauratorzy jednak często niewłaściwie używają tego instrumentu, a wielu nie używa go wcale. - Każdy lokal powinien mieć ok. trzech dań firmowych, które będą tworzyć jego wizerunek [...].
źródło: NKJP: (ŁUG): Niespecjalność zakładu, Gazeta Krakowska, 2003-01-28