danie firmowe

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1. potrawa

  • 1.

    potrawa, która jest specjalnością danej restauracji
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem


    CZŁOWIEK W SPOŁECZEŃSTWIE

    Biznes

    handel i usługi

  • Dużą popularnością cieszy się także danie firmowe, czyli barszczyk czerwony z uszkami oraz kotlet kupiecki z serem i pieczarkami.

    źródło: NKJP: Wioleta Kołodziejczak: Taniec z talerzami, Dziennik Łódzki, 2004-08-31

    Restauracja mieści się w jednym z najstarszych budynków w Zakopanem, gdzie znajdował się pierwszy zakopiański hotel „Pod Giewontem”. [...] Daniem firmowym, serwowanym na wiele sposobów, jest prosie pieczone w całości i podawane z aromatycznym sosem winnym, oraz golonka „na gazdowy sposób” w sosie piwnym, schab z grilla, herbata po góralsku i wiele innych podhalańskich przysmaków.

    źródło: NKJP: (DAG): Plebiscyt na finiszu, Gazeta Krakowska, 2006-08-23

    W menu m.in. świeża sałatka z kurczakiem, sałatka warzywna. Są też dania firmowe: np. Capella Poland Burger z kiszonym ogórkiem, Capella Africa Burger z ananasem.

    źródło: NKJP: Marlena Polok-Kin: Pyszna zabawa z gąsieniczką, Dziennik Zachodni, 2008-01-25

    Dania firmowe są ważnym narzędziem w gastronomicznym marketingu. Restauratorzy jednak często niewłaściwie używają tego instrumentu, a wielu nie używa go wcale. - Każdy lokal powinien mieć ok. trzech dań firmowych, które będą tworzyć jego wizerunek [...].

    źródło: NKJP: (ŁUG): Niespecjalność zakładu, Gazeta Krakowska, 2003-01-28

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    n2, odmienny:  danie ,  firmowe