-
1.
ciasto w formie cienkiego i łamliwego płata, pieczone w specjalnej formie, która zostawia na jego powierzchni drobną kratkę, nadające się do przekładania słodką masą lub odpowiednio uformowane pełniące funkcję foremek na lody i kremy -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- wafle do lodów
- lody w waflu
- przekładać wafle
-
Wepchnęła mu przemocą do opuszczonej dłoni szorstki wafel, po którym spływały już pierwsze krople aromatycznych, wspaniałych lodów.
źródło: NKJP: Tadeusz Konwicki: Kronika wypadków miłosnych, 1974
Firma produkuje wyroby piekarnicze, począwszy od chleba, bułek, rogalików, wyroby cukiernicze – ciastka, pierniczki, biszkopty, wafle i słodycze, takie jak cukierki, galaretki czy ptasie mleczko, a także makarony i koncentraty ciast do wypieku domowego.
źródło: NKJP: Zdrowa Środa, Gazeta Poznańska, 2005-12-21
Smarować wafle masą i układać jeden na drugim.
źródło: Internet: www.domowe-wypieki.pl
Pewien włoski emigrant w Nowym Jorku w 1896 roku spowodował, że lody przestało się jeść łyżeczką, a zaczęło się je lizać. Otóż w swojej lodziarni zaczął je sprzedawać na waflach, a z czasem w waflowych kubkach.
źródło: NKJP: Marek Szołtysek: Sto lat kręcenia, Dziennik Zachodni, 2006-08-18
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3, m2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. wafel
wafle
D. wafla
wafli
C. waflowi
waflom
B. wafel
pot. wafla
wafle
N. waflem
waflami
Ms. waflu
waflach
W. waflu
wafle
-
niem. Waffel