-
1.
kulin. charakterystyczna dla dawnej polskiej kuchni zupa przyrządzana na bazie wybranego płynu - piwa, wina, mleka czy wody, w którym rozpuszczało się mąkę, jajko, twaróg lub inny wybrany składnik, z ewentualnymi dodatkami -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: zupa
-
- piwna, winna; cienka, gęsta polewka
- łyżka polewki
- jeść polewkę
-
Polewka nie wymagała wiele pracy. Do garnczka ze zsiadłym mlekiem dosypywało się łyżkę mąki i dolewało łyżkę śmietany - jeśli była śmietana. Mieszało się to drewnianym koziołkiem i - wciąż mieszając - wlewało na gotującą się wodę. Wody się gotowało niewiele, tyle tylko, żeby się nie przypaliło.
źródło: NKJP: Henryk Grynberg: Życie ideologiczne, osobiste, codzienne i artystyczne, 1998
Po chwili obaj z Szarlejem siorbali polewkę, łowiąc grudki twarogu, pracując lipowymi łyżkami szybko, acz w rytmie, by unikać zderzania się w misie.
źródło: NKJP: Andrzej Sapkowski: Narrenturm, 2002
Ja już w wielu polskich lokalach jadałem różne wersje piwnych polewek, ale tu, w „Karczmie Piastów”, po raz pierwszy uwierzyłem, że to może być dobre.
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Faramuszka Piasta Kołodzieja, Gazeta Wyborcza, 1995-06-09
Zanim odpowiednio przyrządzona dziczyzna mogła wjechać na stół, służba pod kierunkiem pani domu podała nam mleczną polewkę z chlebem i wołowinę z czosnkiem polaną winnym octem.
źródło: NKJP: Witold Jabłoński: Ogród miłości, 2006
Lyl i Darki zaśmiewali się z tych żartów, lecz ich dobry humor gasł, gdy wieczorem okazywało się, że w kociołku chlupocze bezmięsna polewka ze zgruźlonej mąki, a do przegryzienia mają suchą skibkę chleba.
źródło: NKJP: Iwona Surmik: Ostatni smok, 2005
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. polewka
polewki
D. polewki
polewek
C. polewce
polewkom
B. polewkę
polewki
N. polewką
polewkami
Ms. polewce
polewkach
W. polewko
polewki
-
Zob. lać