-
1.
nieduży, okrągły kotlet z mielonego mięsa, duszony, podawany z sosem -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- pulpet cielęcy, rybny
- pulpety w sosie
- flaki z pulpetami
-
Z wyrobionej cielęco-grzybowej masy, jak do kiełbasek, formuję pulpety z pomocą dwóch łyżek [...].
źródło: NKJP: Kurt Scheller: Grzyby, czyli trochę lasu, Gazeta Wyborcza, 1997-08-29
Zapytała też przymilnie, czy nie uważam, że oprócz wątróbki, najlepiej cielęcej lub gęsiej, dobrze ubitego jajka, bułki tartej, natki pietruszki, soli i pieprzu, w pulpecie powinno znaleźć się miejsce dla szpiku wołowego.
źródło: NKJP: Michał Komar: Wtajemniczenia, 2009
Ze zmielonych wątróbek, łoju, tartej bułki i posiekanej zieleniny utacza się kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzuca do wrzącego wywaru. Parę minut i pulpety można podawać.
źródło: NKJP: Piotr Adamczewski: Maleńkie piersi panny Szymbortówny, Polityka, 2008-01-26
Na obiad dzisiaj była zupka kalafiorowa z lanym ciastem i pietruszką, pulpet mięsny gotowany, surówka z selera i jabłka, ziemniaki i kompot.
źródło: NKJP: Grażyna Kuźnik: Komu służy post?, Dziennik Zachodni, 2002-01-18
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2, m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. pulpet
pulpety
D. pulpeta
pulpetu
pulpetów
C. pulpetowi
pulpetom
B. pulpeta
pulpet
pulpety
N. pulpetem
pulpetami
Ms. pulpecie
pulpetach
W. pulpecie
pulpety
-
Zob. pulpa