-
1.
samiec świni domowej, przeznaczony do zabicia po wcześniejszym utuczeniu -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat zwierząt
zwierzęta domowe i hodowlane -
hiperonimy: świnia
-
Warunki geograficzne sprawiały, że hodowano głównie świnie, a na terenach podgórskich owce. Wieprze wypasano w licznych lasach dębowych i bukowych [...].
źródło: NKJP: Internet
Boczek powinien być cieńszy, z nie za dużego wieprza, nie za tłusty i broń Boże nie z knura (ma paskudny zapach).
źródło: NKJP: Magda Gessler: Wielkanoc Pani Magdy, Gazeta Wyborcza, 1997-03-28
[...] obaj studenci pojawili się rano we wsi i rozpoczęli skup najdelikatniejszego mięsa gotowanego z wieprza [...].
źródło: NKJP: Janusz Głowacki: Rose Café i inne opowieści, 1997
Wśród mięs szczególnym powodzeniem cieszyła się dziczyzna, jako mięso ze zwierzyny żyjącej wolno, więc wyżej cenionej niż hodowane po wsiach woły i wieprze.
źródło: NKJP: Miecz i musztarda albo dialektyka Pól Elizejskich, Dziennik Polski, 2002-10-05
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. wieprz
wieprze
D. wieprza
wieprzów
wieprzy
C. wieprzowi
wieprzom
B. wieprza
wieprze
N. wieprzem
wieprzami
Ms. wieprzu
wieprzach
W. wieprzu
wieprze
-
psł. *vepr'ь 'samiec świni, wieprz, dzik'