-
1.
anat. gęsty żółtawy płyn o słonym smaku, wydzielany przez gruczoły mlekowe kobiet oraz samic niektórych zwierząt pod koniec ciąży i tuż po porodzie -
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA
Budowa i funkcjonowanie ciała ludzkiego
części ciała, elementy i substancje składowe
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat zwierząt
budowa i funkcjonowanie organizmów zwierzęcych -
- siara i mleko
- skład chemiczny siary
-
W okresie noworodkowym ważną funkcję spełnia karmienie siarą i mlekiem kobiecym [...].
źródło: NKJP: SIEL: Tylko pierś, Gazeta Poznańska, 2003-01-06
Siara posiada większą wartość energetyczną niż mleko, zawiera więcej białka, soli mineralnych, soli, potasu oraz witamin, mniej natomiast tłuszczów i węglowodanów. W trzeciej lub czwartej dobie po porodzie siłami natury pojawia się mleko.
źródło: NKJP: Jadwiga Kozłowska: Rehabilitacja w ginekologii i położnictwie, 2006
Flora bakteryjna w przewodzie pokarmowym noworodka, który nie spożył siary tuż po porodzie lub został napojony wodą z glukozą, różni się na niekorzyść od flory bakteryjnej u dziecka, które siarę spożyło.
źródło: NKJP: Michel Odent: Akcja Gazety „Rodzić po ludzku”, Gazeta Wyborcza, 1994-09-13
Na szczęście udało się zdobyć mleko od krowy, która świeżo po ocieleniu daje siarę - najlepszy pokarm dla cielaka.
źródło: NKJP: (ST): Nieoficjalnie: Pubal, Dziennik Polski, 2006-04-07
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. siara
siary
D. siary
siar
C. siarze
siarom
B. siarę
siary
N. siarą
siarami
Ms. siarze
siarach
W. siaro
siary
Inne uwagi
Zwykle lp
-
psł. *sěra 'siarka' : 'mleko wydzielające się z gruczołów mlecznych w pierwszych dniach po porodzie'
W st.pol. także w postaci: szara ; por. także zdrobnienia: szarka , siarka , sarka (Bor). Zob. siarka