-
2.
potrawa sporządzana z mielonego, odpowiednio doprawionego mięsa z dodatkiem jajka, czerstwej, namoczonej bułki i podsmażonej cebuli, pieczona w podłużnej brytfance, podawana na ciepło lub zimno -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
synonimy: pieczeń rzymska
-
Tradycyjną potrawą wielkanocną jest w naszej rodzinie klops, pieczeń z różnych mięs nadziewana jajkami na twardo.
źródło: NKJP: (maja): Jak świętują?, Dziennik Bałtycki, 1999-03-30
Klops wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na 10 minut by „odpoczął”. Wykładamy z formy, kroimy na plastry i podajemy!
źródło: NKJP: (Julek): No to klops, Gazeta Poznańska, 2006-06-10
Wreszcie koronne danie Niny Andriejewny, za które łasuch Kotielnikow dałby się posiekać, czyli słynny klops z pieczonymi ziemniaczkami. Klops parował i rozpływał się w ustach, a admirał z przyjemnością patrzył na pałaszującą Zuzannę, nie omieszkując opychać się klopsem na wyścigi z dziewczyną.
źródło: NKJP: Mirosław M. Bujko: Wyspy szerszenia, 2008
Wiele wędlin wykonywano w domu. Do nich należały np. pasztety, pieczenie: wieprzowa, wołowa oraz cielęca; klopsy, a także najzwyklejsze kotlety mielone (lub siekane) używane po ostudzeniu do kanapek.
źródło: NKJP: Jolanta Wachowicz-Makowska: Panienka w PRL-u, 2007
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2, m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. klops
klopsy
D. klopsa
klopsów
C. klopsowi
klopsom
B. klopsa
klops
klopsy
N. klopsem
klopsami
Ms. klopsie
klopsach
W. klopsie
klopsy
-
niem. Klops 'smażona albo duszona gałka z mięsa siekanego'
W niem. także Klops-braten 'pieczeń z mięsa siekanego'. W znaczeniu 'fiasko' tylko w pol. (Bańk.).