klops

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

2. pieczeń rzymska

  • 2.

    potrawa sporządzana z mielonego, odpowiednio doprawionego mięsa z dodatkiem jajka, czerstwej, namoczonej bułki i podsmażonej cebuli, pieczona w podłużnej brytfance, podawana na ciepło lub zimno
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • synonimy:  pieczeń rzymska
  • Tradycyjną potrawą wielkanocną jest w naszej rodzinie klops, pieczeń z różnych mięs nadziewana jajkami na twardo.

    źródło: NKJP: (maja): Jak świętują?, Dziennik Bałtycki, 1999-03-30

    Klops wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na 10 minut by „odpoczął”. Wykładamy z formy, kroimy na plastry i podajemy!

    źródło: NKJP: (Julek): No to klops, Gazeta Poznańska, 2006-06-10

    Wreszcie koronne danie Niny Andriejewny, za które łasuch Kotielnikow dałby się posiekać, czyli słynny klops z pieczonymi ziemniaczkami. Klops parował i rozpływał się w ustach, a admirał z przyjemnością patrzył na pałaszującą Zuzannę, nie omieszkując opychać się klopsem na wyścigi z dziewczyną.

    źródło: NKJP: Mirosław M. Bujko: Wyspy szerszenia, 2008

    Wiele wędlin wykonywano w domu. Do nich należały np. pasztety, pieczenie: wieprzowa, wołowa oraz cielęca; klopsy, a także najzwyklejsze kotlety mielone (lub siekane) używane po ostudzeniu do kanapek.

    źródło: NKJP: Jolanta Wachowicz-Makowska: Panienka w PRL-u, 2007

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m2, m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. klops
    klopsy
    D. klopsa
    klopsów
    C. klopsowi
    klopsom
    B. klopsa
    klops
    klopsy
    N. klopsem
    klopsami
    Ms. klopsie
    klopsach
    W. klopsie
    klopsy
  • niem. Klops 'smażona albo duszona gałka z mięsa siekanego'

    W niem. także Klops-braten 'pieczeń z mięsa siekanego'. W znaczeniu 'fiasko' tylko w pol. (Bańk.).