-
2.
kulin. słodka potrawa żydowska, zrobiona ze smażonej marchwi i suszonych owoców, spożywana podczas niektórych świąt -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
CZŁOWIEK W SPOŁECZEŃSTWIE
Tradycja
zwyczaje i obyczaje -
Jak zrobić cymes z marchewki? [...] Marchewkę kroi się w plasterki, wsypuje do garnka, dodaje wszystkie składniki, zalewa wodą i gotuje na wolnym ogniu 1,5 godziny.
źródło: NKJP: Tomasz Miarecki, Piotr Michalski: Cymes jest słodki, życie bywa gorzkie, Gazeta Poznańska, 2002-02-01
W Warszawie na Starym Mieście jest knajpa Samson, chyba żydowska. Jadłem tam przez kilka dni. Polecam cymes, pierwszy raz kosztowałem i jest świetny.
źródło: NKJP: Internet
Chodziłem więc od czasu do czasu w piątki do Weissbergów w szabas na chałkę, rybę po żydowsku, cymes, kugel i inne smakołyki.
źródło: NKJP: Tadeusz Olszański: Kresy Kresów Stanisławów, 2008
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. cymes
cymesy
D. cymesu
cymesów
C. cymesowi
cymesom
B. cymes
cymesy
N. cymesem
cymesami
Ms. cymesie
cymesach
W. cymesie
cymesy
Inne uwagi
Zwykle lp
-
jidysz 'deser, przysmak'