kluski kładzione
-
kulin. kluski z ciasta składającego się z jajka i mąki pszennej, które nabiera się łyżką i wkłada do gotującej się wody
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- kluski kładzione z masłem, z sosem pomidorowym, ze skwarkami
-
Gulasz podaję z ziemniakami lub kluskami kładzionymi i surówkami z warzyw.
źródło: NKJP: Monika Babcia z Jeżyc (K): Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2002-06-10
Na drugie danie można wybrać zapiekankę z fasoli i purée z kapusty albo kluski kładzione z sosem pomidorowym, papryką i utartym serem.
źródło: NKJP: Maria Grodecka: Wegetariańskie okruchy, 2007
Potem, gdy państwo odebrało rzeźnikowi interes, babcia gotowała częściej pyzy, kopytka i kluski kładzione. Mąkę i kartofle kupowałyśmy od chłopa, o wiele taniej niż w sklepie, i martwiłyśmy się tylko, żeby nam starczyło na chleb, mleko i węgiel.
źródło: NKJP: Henryk Grynberg: Życie ideologiczne, osobiste, codzienne i artystyczne, 1998
Sos pieczeniowy przygotowujemy z tłuszczu, który pozostał nam z upieczonej kaczki w brytfannie, zagęszczamy mąką (ok. 3-4 łyżeczki) i doprawiamy. Tak przygotowaną kaczkę najlepiej podać z kładzionymi kluskami i czerwoną kapustą.
źródło: NKJP: (zem): Kaczka skubana, Dziennik Bałtycki, 2005-08-19
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
p2, odmienny: kluski , kładzione