-
3.
zawierający niewiele wody, a dużo składników stałych -
KATEGORIE FIZYCZNE
Cechy i właściwości materii
stan skupienia, trwałość materii
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- zawiesisty sos; zawiesista grochówka, zupa
- ciężki i zawiesisty, gęsty i zawiesisty
-
Przetarte pyry rozprowadzam taką ilością rosołu, aby zupa była zawiesista, podgrzewam, ale nie gotuję.
źródło: NKJP: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2001-11-03
Do wywaru tego dodaje się kompot (najlepiej, aby był to kompot śliwkowy), bakalie, starty na tarce i namoczony uprzednio piernik, czasem podprawia się całość alkoholem. Całość tworzyła gęsty, zawiesisty sos, podawany do klusek lub pieczywa.
źródło: NKJP: Czerwińska: O protestantyzmie, Tygodnik Ciechanowski, 2007-03-13
Turyści życzą sobie dań tradycyjnej ukraińskiej kuchni, np. soljanki - zupy ugotowanej na różnych gatunkach mięs, z oliwkami, jarzynami, zawiesistej i pożywnej.
źródło: NKJP: Włodzimierz Kupisz: Kierunek: Ukraina, Dziennik Łódzki, 2003-06-14
-
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza m1 m2 m3 n1, n2 ż M. zawiesisty
zawiesisty
zawiesisty
zawiesiste
zawiesista
D. zawiesistego
zawiesistego
zawiesistego
zawiesistego
zawiesistej
C. zawiesistemu
zawiesistemu
zawiesistemu
zawiesistemu
zawiesistej
B. zawiesistego
zawiesistego
zawiesisty
zawiesiste
zawiesistą
N. zawiesistym
zawiesistym
zawiesistym
zawiesistym
zawiesistą
Ms. zawiesistym
zawiesistym
zawiesistym
zawiesistym
zawiesistej
W. zawiesisty
zawiesisty
zawiesisty
zawiesiste
zawiesista
liczba mnoga p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe M. zawiesiści
zawiesiści
zawiesiste
zawiesiste
D. zawiesistych
zawiesistych
zawiesistych
zawiesistych
C. zawiesistym
zawiesistym
zawiesistym
zawiesistym
B. zawiesistych
zawiesistych
zawiesistych
zawiesiste
N. zawiesistymi
zawiesistymi
zawiesistymi
zawiesistymi
Ms. zawiesistych
zawiesistych
zawiesistych
zawiesistych
W. zawiesiści
zawiesiści
zawiesiste
zawiesiste
-