-
surowe jajko wylane ze skorupki na gotującą wodę, gotowane dopóty, aż białko się zetnie wokół żółtka, a żółtko pozostanie płynne
-
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
-
|
Z cytowanego „Kucharza krakowskiego” pochodzi też przepis na popularne niegdyś jajka w koszulkach. [...] Nazwa ta pochodzi stąd, że żółtko ma przeglądać przez białko.
źródło: NKJP: Smakosz: Jajeczne przekąski, Dziennik Polski - Pejzaż, 2001-04-07
|
|
Po trzech minutach wyławiamy łyżką cedzakową białe kuliste bryły, które kryją w sobie idealnie miękkie żółtko. [...] Na szynce kładziemy jajko w koszulce, całość polewamy obficie sosem holenderskim.
źródło: NKJP: Kurt Scheller: Magazyn - Gazety Wyborcza, 1997-02-28
|
|
Do takiej zupy, czy postna, czy mięsna, podaje się jaja faszerowane lub na twardo gotowane, albo wreszcie jaja w koszulkach na miękko ugotowane od razu w zupie.
źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Zupy, Dziennik Polski - Pejzaż, 2001-08-04
|
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
n2; odmienny:
jajko
Data ostatniej modyfikacji: 06.01.2013