kwas szczawiowy

  • bezbarwny związek organiczny, naturalnie występujący w szczawiu, rabarbarze i innych roślinach, stosowany w analizie chemicznej, w farbiarstwie oraz do wywabiania plam z atramentu
  • Zapisywane również w formie skróconej:  kw. szczawiowy .

  • CZŁOWIEK I PRZYRODA

    Świat roślin

    budowa i funkcjonowanie roślin


    CZŁOWIEK I TECHNIKA

    Przemysł

    materiały używane w przemyśle

    • zawartość kwasu szczawiowego
  • Z roślin leśnych do ozdoby (w małej ilości) może służyć groszek wiosenny, a jako kwaśny dodatek (lecz niestety z kwasem szczawiowym) - szczawik zajęczy, który często rośnie w wypróchniałych pieńkach.

    źródło: NKJP: Wiktor Pawłowski: Dzikie zdrowie, Polityka nr 2550, 2006-04-15

    Trzy różne warzywa o różnym zastosowaniu, ale z jedną wspólną cechą – wszystkie zawierają kwas szczawiowy, który nie jest zbyt korzystny dla człowieka. Czy zatem jeść te warzywa?

    źródło: NKJP: (EK): Jedz rabarbar z umiarem, Słowo Polskie Gazeta Wrocławska, 2004-06-24

    Nie zaleca natomiast rabarbaru, żurawin i śliwek, zbyt dużo boćwiny i gotowanego szpinaku ze względu na dużą zawartość kwasu szczawiowego.

    źródło: NKJP: Lidia Szadkowska: Kuchnia weganki, 2008

    Rabarbar zawiera spore ilości kwasu szczawiowego, który usuwa z organizmu wapń. Nie dość zatem, że marne szanse przez to dla rozwoju kości i zębów, a dodatkowo powstaje piasek w moczu, a nierzadko też większe kamienie moczowe.

    źródło: NKJP: Internet

    Gęsty smar, farba, ślady gumy, farba do włosów, tłuszcze zwierzęce, długopis, pisaki: Użyć środka przeciw rdzy lub kwasu szczawiowego i dokładnie spłukać wodą.

    źródło: NKJP: EBu: Sposób na każdą plamę, Dziennik Bałtycki, 2000-04-11

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    m3, odmienny:  kwas ,  szczawiowy 
Data ostatniej modyfikacji: 02.01.2017