-
2.
karmelowego koloru, duży, ciągnący się albo kruchy cukierek z gotowanej śmietanki lub mleka z cukrem -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: cukierek
-
Krówki przemysłowe, maszynowe, różnią się od tych wytwarzanych przez małe rzemieślnicze firmy. Są twardsze i suchsze. To już bardziej karmelki. - Krówki nie da się oszukać. Konsument łatwo pozna, czy producent oszczędzał na surowcach lub technologii wytwarzania. Dlatego dobra krówka nie może być tania [...].
źródło: NKJP: Adam Grzeszak: Wypasiona krówka, Polityka, 2007-04-28
W mojej dzielnicy obserwuję pewnego trzydziestoparoletniego mężczyznę. Dwa i pół roku temu zjawiał się co sobotę i z żuka sprzedawał ciasteczka, krówki i irysy.
źródło: NKJP: Danuta Zagrodzka: Nowe zawody, Gazeta Wyborcza, 1993-03-26
Nie kupowała słodyczy, a dzieciom, które miały ochotę na coś słodkiego, robiła domowe krówki.
źródło: NKJP: Halina Gajda: Wspomnienia z przeżytego wieku, Gazeta Krakowska, 2007-01-30
Dziś te wszystkie cukierki mają zupełnie inny smak. Krówki nie pachną tak, jak te sprzed lat, ani smaku takiego nie mają. Zbuntowałem się trochę i wygrzebałem ze starych książek przepis na krówki. Jest dziecinnie prosty.
źródło: NKJP: Krzysztof Kucharski: Wściekłe krówki, Gazeta Wrocławska, 2002-09-06
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. krówka
krówki
D. krówki
krówek
C. krówce
krówkom
B. krówkę
krówki
N. krówką
krówkami
Ms. krówce
krówkach
W. krówko
krówki
-
Cukierki te rozpowszechniły się w latach 20. i 30. XX wieku za sprawą Feliksa Pomorskiego, który wprowadził ich produkcję na skalę przemysłową w swojej fabryce słodyczy w Poznaniu. Były zawijane w papierki z obrazkiem krowy, przez co przylgnęła do nich zwyczajowa nazwa krówka .