krówka

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

2. cukierek

  • 2.

    karmelowego koloru, duży, ciągnący się albo kruchy cukierek z gotowanej śmietanki lub mleka z cukrem
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  cukierek
  • Krówki przemysłowe, maszynowe, różnią się od tych wytwarzanych przez małe rzemieślnicze firmy. Są twardsze i suchsze. To już bardziej karmelki. - Krówki nie da się oszukać. Konsument łatwo pozna, czy producent oszczędzał na surowcach lub technologii wytwarzania. Dlatego dobra krówka nie może być tania [...].

    źródło: NKJP: Adam Grzeszak: Wypasiona krówka, Polityka, 2007-04-28

    W mojej dzielnicy obserwuję pewnego trzydziestoparoletniego mężczyznę. Dwa i pół roku temu zjawiał się co sobotę i z żuka sprzedawał ciasteczka, krówki i irysy.

    źródło: NKJP: Danuta Zagrodzka: Nowe zawody, Gazeta Wyborcza, 1993-03-26

    Nie kupowała słodyczy, a dzieciom, które miały ochotę na coś słodkiego, robiła domowe krówki.

    źródło: NKJP: Halina Gajda: Wspomnienia z przeżytego wieku, Gazeta Krakowska, 2007-01-30

    Dziś te wszystkie cukierki mają zupełnie inny smak. Krówki nie pachną tak, jak te sprzed lat, ani smaku takiego nie mają. Zbuntowałem się trochę i wygrzebałem ze starych książek przepis na krówki. Jest dziecinnie prosty.

    źródło: NKJP: Krzysztof Kucharski: Wściekłe krówki, Gazeta Wrocławska, 2002-09-06

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. krówka
    krówki
    D. krówki
    krówek
    C. krówce
    krówkom
    B. krówkę
    krówki
    N. krówką
    krówkami
    Ms. krówce
    krówkach
    W. krówko
    krówki
  • Cukierki te rozpowszechniły się w latach 20. i 30. XX wieku za sprawą Feliksa Pomorskiego, który wprowadził ich produkcję na skalę przemysłową w swojej fabryce słodyczy w Poznaniu. Były zawijane w papierki z obrazkiem krowy, przez co przylgnęła do nich zwyczajowa nazwa  krówka .