-
2.
osłonka potraw mających postać farszu, sporządzona z jelita (części ciała zwierząt) lub z tworzywa sztucznego -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- sztuczne jelito; jelita wieprzowe, zwierzęce
-
Obwalankę sporządzało się, przewracając jelito na drugą stronę, obsypując, a raczej obwalając, kaszą i następnie znów „nicując” w ten sposób, aby kiszka odzyskała pierwotny kształt, a kasza znalazła się wewnątrz.
źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Flaki, nieflaki, Dziennik Polski - Pejzaż, 2003-02-01
Prócz kartaczy jadłem U Leszka rewelacyjną kiszkę ziemniaczaną - upieczone na chrupko wieprzowe jelito faszerowane ziemniakami z cebulą i czosnkiem [...].
źródło: NKJP: Ryby, kartacze i kiszka ziemniaczana, Gazeta Wyborcza - Magazyn, 1998-08-13
Bezwzględnie muszą być wędliny wyrabiane u nas w wielu miejscach tradycyjnym, domowym sposobem. A więc kiełbasy wędzone, boczek, pasztety, kiszka w jelicie naturalnym [...].
źródło: NKJP: Sława zakliczyńskiego stołu, Dziennik Polski - Tarnów, 2002-07-05
[...] nadziewa się tą masą jelito (rzecz jasna naturalne), a następnie przez kilka godzin gotuje w jarzynowym bulionie.
źródło: NKJP: Nie wystarczy przynieść ze sklepu - czyli sekrety andouillettes, Dziennik Polski - Pejzaż, 2002-10-19
Fabios produkuje sztuczne jelita dla przemysłu mięsnego.
źródło: NKJP: Dziennik Polski, 1998-11-05
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: n2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. jelito
jelita
D. jelita
jelit
C. jelitu
jelitom
B. jelito
jelita
N. jelitem
jelitami
Ms. jelicie
jelitach
W. jelito
jelita
-
psł. *elito 'jelito, kiszka'