-
miedziany kocioł używany dawniej do smażenia powideł
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem
-
|
Dawniej prawie każde wiejskie gospodarstwo posiadało własny kuprowy kocioł, w którym na przełomie września i października wysmażano powidła śliwkowe [...].
źródło: NKJP: Kamila Budyś: Słodkie święto, Dziennik Bałtycki, 2008-09-26
|
|
Będzie też coś dla smakoszy – smażenie powideł w kuprowych kotłach, kiszenie kapusty i ogórków, a bartnik pokaże tradycyjny sposób wybierania miodu.
źródło: NKJP: Anna Plenzler: Jesienią myśląc o zimie, Polska Głos Wielkopolski, 2006-09-23
|
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
m3, odmienny:
kocioł kuprowy
-
Data ostatniej modyfikacji: 21.05.2019