-
3.
krucha przekąska wytwarzana z różnego rodzaju zbóż, w kształcie koła lub innym, stosowana jako zamiennik pieczywa -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- Nie jedz tyle! Przecież mówiłeś, że przechodzisz na dietę, bo inaczej nie znajdziesz sobie dziewczyny i mama nie da ci spokoju!
- Ale to wafelek zbożowy - odpowiedział z rozgoryczeniem [...].źródło: Bartłomiej Basiura, Uczeń Carpzova, 2012
Wafelki ryżowe z dodatkiem soków owocowych to pyszna i zdrowa przekąska dla najmłodszych.
źródło: Internet: zdroweslodycze.pl
[...] dodaj starte warzywa do twarogu [...], przypraw solą i pieprzem, wymieszaj, masę nakładaj na pieczywo lub wafelki zbożowe [...].
źródło: Internet: www.zdrowyprzedszkolak.org
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3, m2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. wafelek
wafelki
D. wafelka
wafelków
C. wafelkowi
wafelkom
B. wafelek
rzadziej wafelka
wafelki
N. wafelkiem
wafelkami
Ms. wafelku
wafelkach
W. wafelku
wafelki
-