skwarek
skwarka
-
mały, wysmażony kawałek boczku, słoniny lub tłustego mięsa, dodawany do potraw
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- złoty; tyciuni skwarek; gęsie, wieprzowe; mięsne;twarde; tłuste; lepkie; gęste; zrumienione; chrupiące; zwykłe; smakowite skwarki
- skwarki do gruli; z (gęsich,...) wątróbek
- skwarki z cebulą
- skwarki na patelni; na kluskach; w kapuście
- skwarki i cebulka; skwarki i kapusta; skwarki, kasza; skwarki i mięso; skwarki, ogórek (kiszony,...); chleb i skwarki; masło albo skwarki; okrasa, skwarki; słonina, skwarki; smalec i skwarki; zasmażki, skwarki; ziemniaki, skwarki
- chochla; zapach skwarków
- pierogi, kapuśniak bez skwarków
- pierogi, pierożki, kluchy, kluseczki, pyzy, jajecznica, kapusta, ziemniaki, kartofle, smalec, zupa, cebula, kasza, tłuszcz, makaron, owsianka ze skwarkami
- pełny/pełen skwarków
- skwarki pachną
- wybieranie; poszukiwanie skwarków
- włożyć, wyłowić, wyciągnąć, wyjąć; jeść, wyjadać (palcami,...); dodać (do czegoś); zmieszać (z czymś) skwarki
- posypać skwarkami
- faszerowany; okraszone; omaszczone; polane; posypane skwarkami
- stopić na skwarki
-
Siedzieli już wtedy całą rodziną nad połówką czerstwego chleba z przeceny i kapuśniakiem, w którym tu i ówdzie pływał skwarek.
źródło: NKJP: Artur Baniewicz: Drzymalski przeciw Rzeczpospolitej, 2004
Na drugie pani Helenka przyniosła półmisek z kotletami i ziemniakami, na których świeciły brązowe skwarki.
źródło: NKJP: Kazimierz Orłoś: Niebieski szklarz, 1996
Pod pokrywką była ciepła kasza, pełna skwarków i mięsa.
źródło: NKJP: Artur Baniewicz: Pogrzeb czarownicy, 2003
Stoły uginały się od dań kuchni polskiej. Był czarny salceson, smalec ze skwarkami, boczek faszerowany, gorący bigos z kiełbasą oraz ogromne bochny chleba.
źródło: NKJP: Jarosław Popek: Radość, ale i niepewność ludzi..., Gazeta Wyborcza, 1995-11-20
Mówię tylko o skwarkach ze słoniny domowej, o tych, które zwykle nazywa się skwarkami domowymi. Nie powinny być brązowe, ale żółte też nie. Trzeba znaleźć właściwy odcień pomiędzy tymi dwoma kolorami.
źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Smaki polskie, czyli jak się dawniej jadało, 2008
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2, m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. skwarek
skwarki
D. skwarka
skwarków
C. skwarkowi
skwarkom
B. skwarka
skwarek
skwarki
N. skwarkiem
skwarkami
Ms. skwarku
skwarkach
W. skwarku
skwarki
Inne uwagi
Zwykle lm
-