skwarek

skwarka

  • mały, wysmażony kawałek boczku, słoniny lub tłustego mięsa, dodawany do potraw
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • złoty; tyciuni skwarek; gęsie, wieprzowe; mięsne;twarde; tłuste; lepkie; gęste; zrumienione; chrupiące; zwykłe; smakowite skwarki
    • skwarki do gruli; z (gęsich,...) wątróbek
    • skwarki z cebulą
    • skwarki na patelni; na kluskach; w kapuście
    • skwarki i cebulka; skwarki i kapusta; skwarki, kasza; skwarki i mięso; skwarki, ogórek (kiszony,...); chleb i skwarki; masło albo skwarki; okrasa, skwarki; słonina, skwarki; smalec i skwarki; zasmażki, skwarki; ziemniaki, skwarki
    • chochla; zapach skwarków
    • pierogi, kapuśniak bez skwarków
    • pierogi, pierożki, kluchy, kluseczki, pyzy, jajecznica, kapusta, ziemniaki, kartofle, smalec, zupa, cebula, kasza, tłuszcz, makaron, owsianka ze skwarkami
    • pełny/pełen skwarków
    • skwarki pachną
    • wybieranie; poszukiwanie skwarków
    • włożyć, wyłowić, wyciągnąć, wyjąć; jeść, wyjadać (palcami,...); dodać (do czegoś); zmieszać (z czymś) skwarki
    • posypać skwarkami
    • faszerowany; okraszone; omaszczone; polane; posypane skwarkami
    • stopić na skwarki
  • Siedzieli już wtedy całą rodziną nad połówką czerstwego chleba z przeceny i kapuśniakiem, w którym tu i ówdzie pływał skwarek.

    źródło: NKJP: Artur Baniewicz: Drzymalski przeciw Rzeczpospolitej, 2004

    Na drugie pani Helenka przyniosła półmisek z kotletami i ziemniakami, na których świeciły brązowe skwarki.

    źródło: NKJP: Kazimierz Orłoś: Niebieski szklarz, 1996

    Pod pokrywką była ciepła kasza, pełna skwarków i mięsa.

    źródło: NKJP: Artur Baniewicz: Pogrzeb czarownicy, 2003

    Stoły uginały się od dań kuchni polskiej. Był czarny salceson, smalec ze skwarkami, boczek faszerowany, gorący bigos z kiełbasą oraz ogromne bochny chleba.

    źródło: NKJP: Jarosław Popek: Radość, ale i niepewność ludzi..., Gazeta Wyborcza, 1995-11-20

    Mówię tylko o skwarkach ze słoniny domowej, o tych, które zwykle nazywa się skwarkami domowymi. Nie powinny być brązowe, ale żółte też nie. Trzeba znaleźć właściwy odcień pomiędzy tymi dwoma kolorami.

    źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Smaki polskie, czyli jak się dawniej jadało, 2008

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m2, m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. skwarek
    skwarki
    D. skwarka
    skwarków
    C. skwarkowi
    skwarkom
    B. skwarka
    skwarek
    skwarki
    N. skwarkiem
    skwarkami
    Ms. skwarku
    skwarkach
    W. skwarku
    skwarki

    Inne uwagi

    Zwykle lm

CHRONOLOGIZACJA:
XVI w., SPXVI
Data ostatniej modyfikacji: 19.01.2017