błonnik
-
jadalna substancja pochodzenia roślinnego, będąca mieszaniną różnych związków chemicznych, dla człowieka ważna ze względu na wpływ na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego
-
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
budowa i funkcjonowanie roślin
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- bananowy; zwierzęcy błonnik; błonnik pokarmowy
- zapotrzebowanie na błonnik
- otręby, płatki z błonnikiem
- bogaty, ubogi w błonnik
- błonnik ułatwia trawienie
- pokarm wzbogacany błonnikiem
- zapotrzebowanie na błonnik
-
W przedżołądkach odbywają się procesy biologiczne, chemiczne i mechaniczne polegające na przygotowaniu pokarmu bogatego w błonnik do strawienia w żołądku gruczołowym i w dwunastnicy.
źródło: KWSJP: Jan Zarzycki, Jan Kuryszko: Anatomia mikroskopowa zwierząt domowych i człowieka, 1995
Odżywianie się produktami roślinnymi zapewnia w pełni pokrycie zapotrzebowania na błonnik.
źródło: KWSJP: Tadeusz Kasperczyk, Jan Fenczyn: Podręcznik odnowy psychosomatycznej, 1996
Spożywaj produkty bogate w błonnik: surowe warzywa i owoce (pomagają utrzymać w dobrym stanie dziąsła) i pij dużo wody.
źródło: KWSJP: Ach, ta astma!, Cosmopolitan nr 10, 2000
Dieta uboga w błonnik sprzyja przewlekłym zaparciom, niedobór witaminy E jest przyczyną nieprawidłowego składu kolagenu w ścianach naczyń, które stają się słabsze mechanicznie.
źródło: KWSJP: Marcin Osęka: Cywilizacja nie stawia na nogi, Dodatek do Gazety Wyborczej, 1999-09-11
Wiele gatunków chleba wzbogacanych jest błonnikiem czy żelazem (po ten rodzaj pieczywa najczęściej sięgają regularnie odchudzające się nastolatki, u których często rozpoznaje się anemię).
źródło: KWSJP: Marzena Hausman: Talerz mądrości, Wprost nr 28/11 , 1999
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. błonnik
błonniki
D. błonnika
błonników
C. błonnikowi
błonnikom
B. błonnik
błonniki
N. błonnikiem
błonnikami
Ms. błonniku
błonnikach
W. błonniku
błonniki
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Zob. błona