maltoza

  • chem.  powstająca podczas rozkładu skrobi biała, krystaliczna substancja złożona z dwóch cząsteczek glukozy, używana jako środek słodzący lub składnik pożywek dla bakterii; C12H22O11
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    przyprawy, smaki

  • hiperonimy:  substancja
  • Maltoza (cukier słodowy) występuje w kiełkujących ziarenkach zbóż, głównie jęczmienia; powstaje jako produkt rozkładu skrobi.

    źródło: Urszula Łatka: Technologia i towaroznawstw, 2008 (books.google.pl)

    W jelicie cienkim znajdują się enzymy rozkładające dwucukry do cukrów prostych; są to: sacharaza rozkładająca sacharozę, maltaza rozkładająca maltozę i laktaza rozkładająca laktozę.

    źródło: Krystyna Flis, Wanda Konaszewska: Podstawy żywienia człowieka, 1988 (books.google.pl)

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. maltoza
    maltozy
    D. maltozy
    maltoz
    C. maltozie
    maltozom
    B. maltozę
    maltozy
    N. maltozą
    maltozami
    Ms. maltozie
    maltozach
    W. maltozo
    maltozy

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • internac.

    ang. maltose

    fr. maltose

    niem. Maltose

CHRONOLOGIZACJA:
1874, Encyklopedya rolnictwa i wiadomości związek z niém mających, polona.pl
Data ostatniej modyfikacji: 04.08.2020