maltoza
-
chem. powstająca podczas rozkładu skrobi biała, krystaliczna substancja złożona z dwóch cząsteczek glukozy, używana jako środek słodzący lub składnik pożywek dla bakterii; C12H22O11
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki -
hiperonimy: substancja
-
Maltoza (cukier słodowy) występuje w kiełkujących ziarenkach zbóż, głównie jęczmienia; powstaje jako produkt rozkładu skrobi.
źródło: Urszula Łatka: Technologia i towaroznawstw, 2008 (books.google.pl)
W jelicie cienkim znajdują się enzymy rozkładające dwucukry do cukrów prostych; są to: sacharaza rozkładająca sacharozę, maltaza rozkładająca maltozę i laktaza rozkładająca laktozę.
źródło: Krystyna Flis, Wanda Konaszewska: Podstawy żywienia człowieka, 1988 (books.google.pl)
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. maltoza
maltozy
D. maltozy
maltoz
C. maltozie
maltozom
B. maltozę
maltozy
N. maltozą
maltozami
Ms. maltozie
maltozach
W. maltozo
maltozy
Inne uwagi
Zwykle lp
-
internac.
ang. maltose
fr. maltose
niem. Maltose