pesto

  • włoski sos, którego podstawowymi składnikami są bazylia, oliwa, starty twardy ser, orzeszki piniowe, czasem suszone pomidory, podawany głównie z makaronem lub chlebem
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  sos
    • czerwone, zielone pesto
  • Marconi jest tańszy (trzy sale, krzesła wyłożone aksamitem zielonym lub kwiecistym). Za 90 tys. zł można przekąsić jednodaniowy lunch (np. zielony makaron z sosem pesto).

    źródło: NKJP: Beata Pawlak: Atmosfera de luxe, Gazeta Wyborcza, 1992-12-07

    - Pesto: aromatyczna mieszanka oliwy z oliwek, czosnku, parmezanu, listków świeżej bazylii, orzeszków piniowych i włoskich może dostarczyć aż 620 kalorii i 58 gramów tłuszczu.

    źródło: NKJP: Cosmodieta, Cosmopolitan nr 7, 1999

    Odcedzam makaron i mieszam go delikatnie z pesto. Rozkładam na cztery talerze i polewam każdą porcję dodatkową oliwą i posypuję parmezanem

    źródło: Internet: kwestiasmaku.com

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: n2

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. pesto
    pesto
    D. pesto
    pesto
    C. pesto
    pesto
    B. pesto
    pesto
    N. pesto
    pesto
    Ms. pesto
    pesto
    W. pesto
    pesto
  • wł.

CHRONOLOGIZACJA:
1992, NKJP
Data ostatniej modyfikacji: 09.10.2016