pesto
-
włoski sos, którego podstawowymi składnikami są bazylia, oliwa, starty twardy ser, orzeszki piniowe, czasem suszone pomidory, podawany głównie z makaronem lub chlebem
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: sos
-
- czerwone, zielone pesto
-
Marconi jest tańszy (trzy sale, krzesła wyłożone aksamitem zielonym lub kwiecistym). Za 90 tys. zł można przekąsić jednodaniowy lunch (np. zielony makaron z sosem pesto).
źródło: NKJP: Beata Pawlak: Atmosfera de luxe, Gazeta Wyborcza, 1992-12-07
- Pesto: aromatyczna mieszanka oliwy z oliwek, czosnku, parmezanu, listków świeżej bazylii, orzeszków piniowych i włoskich może dostarczyć aż 620 kalorii i 58 gramów tłuszczu.
źródło: NKJP: Cosmodieta, Cosmopolitan nr 7, 1999
Odcedzam makaron i mieszam go delikatnie z pesto. Rozkładam na cztery talerze i polewam każdą porcję dodatkową oliwą i posypuję parmezanem
źródło: Internet: kwestiasmaku.com
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: n2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. pesto
pesto
D. pesto
pesto
C. pesto
pesto
B. pesto
pesto
N. pesto
pesto
Ms. pesto
pesto
W. pesto
pesto
-
wł.