Starannie oczyszczone mięso kroję na centymetrowej grubości eskalopki albo na sznycle - wtedy co drugiego eskalopka nie docinam do końca, a otrzymane plastry podwójne rozkładam i rozbijam na kotlet o dużo większej powierzchni.
źródło: NKJP: Kurt Scheller: Cielęcina z patelni, czyli sznycle i eskalopki, Gazeta Wyborcza, 1998-10-23
Na deser czekoladka. A głównym daniem były wspaniałe eskalopki cielęce z puszystą kołderką z bitej piany z białka i kilka dobrych sałatek.
źródło: NKJP: Danuta Myłek: Alergie, 2001
Mistrz Ayel przygotował takie specjały jak m. in. eskalopki z łososia w sosie maślanym, kogut z winem we francuskim cieście, krem z owocami morza czy kawior z... bakłażana.
źródło: NKJP: Ł: Uczta p francusku, Trybuna Śląska, 2002-03-09
Z łakomstwa zamówiliśmy porcję cielęcych eskalopków z grilla w rozmarynie [...].
źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: Bielizna babci nad talerzem, Polityka, 2006-08-26