eskalop
-
kulin. cienki płat mięsa usmażony w cieście
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Dla jego gości przyrządzono sałatkę z zielonej fasolki i papryki, eskalop z łososia z warzywami, ser oraz gruszę zapieczoną w karmelu.
źródło: Internet: pl.sputniknews.com
W czwartym dniu tygodnia zachęcamy do spróbowania eskalopu drobiowego, naleśników z jabłkami i kapuśniakiem z włoskiej kapusty.
źródło: Internet: restauracjapodkarpiem.pl
Eskalopy wkładamy do miski, rozgrzewamy olej na patelni i układamy eskalopy. Po kilku minutach mięso jest gotowe.
źródło: Internet: gotujmy.pl
Rozczarowanie było bolesne. I nie ma się tu co rozpisywać, że melon nie był dość dojrzały, [...] czy że sos paprykowy do eskalopów wołowych (195 000 zł), podobnie jak musztardowy do wołowiny z makaronem tagliatelle (195 000 zł) są rozpaczliwie niedobre.
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Jadłem w..., Gazeta Wyborcza, 1994-09-09
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. eskalop
eskalopy
D. eskalopu
eskalopów
C. eskalopowi
eskalopom
B. eskalop
eskalopy
N. eskalopem
eskalopami
Ms. eskalopie
eskalopach
W. eskalopie
eskalopy
-
fr. escalope 'sznycel cielęcy'