farsz

  • masa wykonana z różnego rodzaju mielonych lub siekanych, odpowiednio przyprawionych produktów służąca do nadziewania mięs, ryb, niektórych warzyw lub ciasta
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  nadzienie
    • grzybowy, mięsny, warzywny farsz
    • farsz do pierogów; z kaszy, z ryżu; z jaj; z mięsa, z ryby; z pieczarek; z kapusty...
    • składniki farszu
    • (francuskie) ciasto, gołąbki, naleśniki, paszteciki, pierogi z farszem
    • przygotować, przyrządzić; nałożyć farsz
    • nadziać, napełnić, wypełnić farszem
    • dodać; użyć do farszu
  • Wybrać dość duże pieczarki o głębokich czapeczkach, wykroić korzonki. [...] Wsypać garść siekanego kopru lub zielonej pietruszki, dwie łyżki tartej bułki i kawałek cielęciny pieczonej lub nerki cielęcej również drobno usiekanej, popieprzyć ten farsz i posolić; przygotowane pieczarki obgotować przez parę minut w słonej wodzie, [...] nadziać farszem, do którego dodać jedno całe jajo, posypać tartą bułką, polać masłem i upiec w piecu lub na patelni.

    źródło: NKJP: Szampiony, czyli pieczarki, Dziennik Polski, 2002-07-06

    Podawano też dania z kapustą: pierogi z farszem kapuściano-grzybowym, duszoną kapustę z grzybami, łazanki z kapustą i grzybami, kapustę z grochem, gołąbki z farszem ryżowo-grzybowym lub kartoflanym.

    źródło: NKJP: Piotr Adamczewski: Cicha noc..., Polityka, 2007-12-22

    [...] o obecności prosiaków na polskich wielkanocnych stołach dowodzą liczne książki kucharskie [...]. Nieomal w każdej z nich można znaleźć przepis na pieczonego prosiaczka lub [...] - prosiaka w galarecie. I wszędzie występują te same, wspominane już składniki farszu - gryczana kasza, wątróbka [...] i [...] majeranek, bo bez majeranku pieczony prosiak jest niepełny.

    źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: O szynce, głowiźnie i prosiaku, Dziennik Polski, 2006-04-15

    Najdroższym [...] zjedzonym przez nas daniem był trio kulebiakowe. [...]. Cena, nawet jak na Warszawę dość wysoka, nie odzwierciedla niebywałej wprost smakowitości tego dania. Wspaniałe i chrupiące ciasto z farszem różniących się zarówno kolorem, zapachem, jak i smakiem ryb skusi każdego smakosza.

    źródło: NKJP:Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: Wąsy w herbie, Polityka, 2006-01-21

    W moim domu farsz do gołąbków przygotowuje się z ugotowanego na pół miękko ryżu [...], mielonego, surowego karczku wieprzowego [...], siekanej cebuli i oczywiście grzybów [...].

    źródło: NKJP: Wasz Sybaryta: Klub Srebrnego Widelca, Tygodnik Podhalański, 2000

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. farsz
    farsze
    D. farszu
    farszów
    C. farszowi
    farszom
    B. farsz
    farsze
    N. farszem
    farszami
    Ms. farszu
    farszach
    W. farszu
    farsze
  • fr. farce

CHRONOLOGIZACJA:
SWil
SJPWar
SJPDor
SJPSz
SJPDun
ISJP
PSWP
USJP
Data ostatniej modyfikacji: 13.03.2011