sos tatarski
-
kulin. zimny sos wytwarzany na bazie majonezu, najczęściej z dodatkiem musztardy, śmietany lub jogurtu naturalnego, drobno posiekanych konserwowych ogórków i marynowanych grzybków oraz soli i pieprzu, używany m.in. do wędlin, zimnego mięsa, ryb i gotowanych jajek
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: sos
-
- słoik sosu tatarskiego
jajko; sandacz, szczupak w sosie tatarskim - robić, zrobić sos tatarski
polać coś sosem tatarskim
- słoik sosu tatarskiego
-
Panna Krysia cały stolik zastawiła obfitością zakąsek. Był ich wielki wybór: śledź w oliwie, zimne mięso, jajka w majonezie, jakaś pstrokata sałatka wiosenna, młode rzodkiewki, do mięsa sos tatarski i drugi - cumberland.
źródło: NKJP: Jerzy Andrzejewski: Popiół i diament, 1948
Zjadł jajko w sosie tatarskim, wypił kawę, wypalił drugiego papierosa, przeczytał gazetę łącznie z wiadomościami gospodarczymi.
źródło: NKJP: Zygmunt Miłoszewski: Uwikłanie, 2007
Generalnie wszyscy się zgadzają, iż sos tatarski wspaniale pasuje do wędlin i zimnego mięsa, do jajek na twardo i do śledzi [...].
źródło: NKJP: Chrzanowy i tatarski, Dziennik Polski, 2001-09-29
Oprócz ciągłych napraw przy samochodzie, zajmuje się zaopatrzeniem. Dostaje np. telefon: mamy dla was 700 słoików sosu tatarskiego.
źródło: NKJP: Joanna Szczęsna: Relacje, Magazyn Gazety Wyborczej, 1994-09-16
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
m3, odmienny: sos , tatarski
Zwykle lp