sos tatarski

  • kulin.  zimny sos wytwarzany na bazie majonezu, najczęściej z dodatkiem musztardy, śmietany lub jogurtu naturalnego, drobno posiekanych konserwowych ogórków i marynowanych grzybków oraz soli i pieprzu, używany m.in. do wędlin, zimnego mięsa, ryb i gotowanych jajek
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  sos
    • słoik sosu tatarskiego
      jajko; sandacz, szczupak w sosie tatarskim
    • robić, zrobić sos tatarski
      polać coś sosem tatarskim
  • Panna Krysia cały stolik zastawiła obfitością zakąsek. Był ich wielki wybór: śledź w oliwie, zimne mięso, jajka w majonezie, jakaś pstrokata sałatka wiosenna, młode rzodkiewki, do mięsa sos tatarski i drugi - cumberland.

    źródło: NKJP: Jerzy Andrzejewski: Popiół i diament, 1948

    Zjadł jajko w sosie tatarskim, wypił kawę, wypalił drugiego papierosa, przeczytał gazetę łącznie z wiadomościami gospodarczymi.

    źródło: NKJP: Zygmunt Miłoszewski: Uwikłanie, 2007

    Generalnie wszyscy się zgadzają, iż sos tatarski wspaniale pasuje do wędlin i zimnego mięsa, do jajek na twardo i do śledzi [...].

    źródło: NKJP: Chrzanowy i tatarski, Dziennik Polski, 2001-09-29

    Oprócz ciągłych napraw przy samochodzie, zajmuje się zaopatrzeniem. Dostaje np. telefon: mamy dla was 700 słoików sosu tatarskiego.

    źródło: NKJP: Joanna Szczęsna: Relacje, Magazyn Gazety Wyborczej, 1994-09-16

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    m3, odmienny: sos, tatarski
    Zwykle lp
Data ostatniej modyfikacji: 08.05.2011