cedzak
-
używany w kuchni przedmiot mający formę metalowego lub plastikowego półkola z dziurkami i rączką albo dwoma uchwytami, służący do oddzielania stałego pokarmu od cieczy lub oczyszczenia cieczy ze znajdujących się w niej elementów
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem -
- wybierać coś cedzakiem
-
Uformowane pyzy kładę do wrzącej, osolonej wody, tak, aby swobodnie pływały, gdyż inaczej rozgotują się. [...] Ugotowane pyzy wybieram cedzakiem, osączam i polewam stopioną słoniną.
źródło: NKJP: Monika Babcia: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2001-11-15
Po obgotowaniu we wrzątku [...] każdą porcję odcedzonych pierogów przelewamy jeszcze na cedzaku wrzątkiem, czekamy aż woda obcieknie, rozkładamy na tacy lub deseczce w jednej warstwie i (ostudzone!) mrozimy w zamrażarce.
źródło: NKJP: Rekord i pierogowa codzienność, Dziennik Bałtycki, 2002-10-03
Magdusiu, gdzie jest cedzak z drobnymi dziurkami?
źródło: NKJP: Grażyna Plebanek: Nielegalne związki, 2011
[...] zupę przelewamy przez cedzak, wygniatając skrupulatnie osiadłą na nim cebulę.
źródło: Internet: zlawrozka.blox.pl
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. cedzak
cedzaki
D. cedzaka
cedzaków
C. cedzakowi
cedzakom
B. cedzak
cedzaki
N. cedzakiem
cedzakami
Ms. cedzaku
cedzakach
W. cedzaku
cedzaki
-
Zob. cedzić