eskalopek

rzadziej eskalopka

  • kulin.  cienki płat mięsa usmażony w cieście
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • synonimy:  kulin. eskalop
    hiperonimy:  kotlet
  • Starannie oczyszczone mięso kroję na centymetrowej grubości eskalopki albo na sznycle - wtedy co drugiego eskalopka nie docinam do końca, a otrzymane plastry podwójne rozkładam i rozbijam na kotlet o dużo większej powierzchni.

    źródło: NKJP: Kurt Scheller: Cielęcina z patelni, czyli sznycle i eskalopki, Gazeta Wyborcza, 1998-10-23

    Na deser czekoladka. A głównym daniem były wspaniałe eskalopki cielęce z puszystą kołderką z bitej piany z białka i kilka dobrych sałatek.

    źródło: NKJP: Danuta Myłek: Alergie, 2001

    Mistrz Ayel przygotował takie specjały jak m. in. eskalopki z łososia w sosie maślanym, kogut z winem we francuskim cieście, krem z owocami morza czy kawior z... bakłażana.

    źródło: NKJP: Ł: Uczta p francusku, Trybuna Śląska, 2002-03-09

    Z łakomstwa zamówiliśmy porcję cielęcych eskalopków z grilla w rozmarynie [...].

    źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: Bielizna babci nad talerzem, Polityka, 2006-08-26

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. eskalopek
    eskalopki
    D. eskalopka
    eskalopków
    C. eskalopkowi
    eskalopkom
    B. eskalopek
    eskalopki
    N. eskalopkiem
    eskalopkami
    Ms. eskalopku
    eskalopkach
    W. eskalopku
    eskalopki

  • Od: eskalop

CHRONOLOGIZACJA:
1966, Przekrój, Wydania 1082-1133, books.google.pl
Data ostatniej modyfikacji: 26.09.2017