-
kulin.
cienki płat mięsa usmażony w cieście
-
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
-
-
|
Starannie oczyszczone mięso kroję na centymetrowej grubości eskalopki albo na sznycle - wtedy co drugiego eskalopka nie docinam do końca, a otrzymane plastry podwójne rozkładam i rozbijam na kotlet o dużo większej powierzchni.
źródło: NKJP: Kurt Scheller: Cielęcina z patelni, czyli sznycle i eskalopki, Gazeta Wyborcza, 1998-10-23
|
|
Na deser czekoladka. A głównym daniem były wspaniałe eskalopki cielęce z puszystą kołderką z bitej piany z białka i kilka dobrych sałatek.
źródło: NKJP: Danuta Myłek: Alergie, 2001
|
|
Mistrz Ayel przygotował takie specjały jak m. in. eskalopki z łososia w sosie maślanym, kogut z winem we francuskim cieście, krem z owocami morza czy kawior z... bakłażana.
źródło: NKJP: Ł: Uczta p francusku, Trybuna Śląska, 2002-03-09
|
|
Z łakomstwa zamówiliśmy porcję cielęcych eskalopków z grilla w rozmarynie [...].
źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: Bielizna babci nad talerzem, Polityka, 2006-08-26
|
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny:
m3
|
liczba pojedyncza |
liczba mnoga |
|
M. |
eskalopek
|
eskalopki
|
|
D. |
eskalopka
|
eskalopków
|
|
C. |
eskalopkowi
|
eskalopkom
|
|
B. |
eskalopek
|
eskalopki
|
|
N. |
eskalopkiem
|
eskalopkami
|
|
Ms. |
eskalopku
|
eskalopkach
|
|
W. |
eskalopku
|
eskalopki
|
|
-
CHRONOLOGIZACJA:
1966,
Przekrój, Wydania 1082-1133, books.google.pl
Data ostatniej modyfikacji: 26.09.2017