gulasz
-
potrawa przyrządzana z pokrojonego w kostki mięsa osmażonego i duszonego w sosie
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
synonimy: potrawa
-
- gulasz mięsny, wieprzowy, wołowy; węgierski
- gulasz i flaki; bigos i gulasz, kasza i bigos, zupa i gulasz
- gotować, zjeść gulasz
-
Chili dodaje się do gulaszu, paprykarza, dań z fasoli, soczewicy, drobiu, potraw kuchni meksykańskiej.
źródło: NKJP: Beata Sypuła: Szczypta smaku, Dziennik Zachodni, 2001-02-08
Ciecierzyca nadaje gulaszowi smak orzechów i charakterystyczny aromat, niezależnie od tego, czy jest konserwowa (z puszki), czy w postaci wcześniej namoczonych ziaren.
źródło: NKJP: Beata Szczypka-Elyachouti, Magdalena Walisiak: Specjały, Kuchnia, nr 8, 1998
Prawdziwym przebojem tegorocznych Dni Wolbromia był przywieziony z tego miasta największy w Europie kocioł na gulasz, w którym ugotowano 14 tys. porcji tej węgierskiej potrawy.
źródło: NKJP: Węgierska wizyta, Dziennik Polski, 2003-11-27
Kuchnia węgierska słynie z gulaszy, kuchnia Czechów i Słowaków - z dań mącznych, a zwłaszcza z knedlików.
źródło: NKJP: (kis): Starym miastem z „Dziennikiem”, Dziennik Polski, 2005-08-26
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. gulasz
gulasze
D. gulaszu
gulaszy
C. gulaszowi
gulaszom
B. gulasz
gulasze
N. gulaszem
gulaszami
Ms. gulaszu
gulaszach
W. gulaszu
gulasze
Inne uwagi
W D. lm spotykana również forma gulaszów
-
węg. gulyás