gulasz

  • potrawa przyrządzana z pokrojonego w kostki mięsa osmażonego i duszonego w sosie
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • synonimy:  potrawa
    • gulasz mięsny, wieprzowy, wołowy; węgierski
    • gulasz i flaki; bigos i gulasz, kasza i bigos, zupa i gulasz
    • gotować, zjeść gulasz
  • Chili dodaje się do gulaszu, paprykarza, dań z fasoli, soczewicy, drobiu, potraw kuchni meksykańskiej.

    źródło: NKJP: Beata Sypuła: Szczypta smaku, Dziennik Zachodni, 2001-02-08

    Ciecierzyca nadaje gulaszowi smak orzechów i charakterystyczny aromat, niezależnie od tego, czy jest konserwowa (z puszki), czy w postaci wcześniej namoczonych ziaren.

    źródło: NKJP: Beata Szczypka-Elyachouti, Magdalena Walisiak: Specjały, Kuchnia, nr 8, 1998

    Prawdziwym przebojem tegorocznych Dni Wolbromia był przywieziony z tego miasta największy w Europie kocioł na gulasz, w którym ugotowano 14 tys. porcji tej węgierskiej potrawy.

    źródło: NKJP: Węgierska wizyta, Dziennik Polski, 2003-11-27

    Kuchnia węgierska słynie z gulaszy, kuchnia Czechów i Słowaków - z dań mącznych, a zwłaszcza z knedlików.

    źródło: NKJP: (kis): Starym miastem z „Dziennikiem”, Dziennik Polski, 2005-08-26

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. gulasz
    gulasze
    D. gulaszu
    gulaszy
    C. gulaszowi
    gulaszom
    B. gulasz
    gulasze
    N. gulaszem
    gulaszami
    Ms. gulaszu
    gulaszach
    W. gulaszu
    gulasze

    Inne uwagi

    W D. lm spotykana również forma  gulaszów 

  • węg. gulyás

CHRONOLOGIZACJA:
1861, SJPWil
FRAZEOLOGIZMY:
Data ostatniej modyfikacji: 03.11.2016