leberka
-
wędlina przyrządzana z wątroby zwierzęcej, mięsa i innych podrobów zmielonych na gładką masę oraz tłuszczu, mająca osłonkę z jelita lub tworzywa sztucznego
-
Wyraz używany głównie na terenie byłego zaboru pruskiego.
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
[…] nie mógł się nigdy najeść chlebem z marmoladą czy plasterkiem leberki lub serdelowej, jaki dostawaliśmy na kolację i na śniadanie.
źródło: NKJP: Henryk Grynberg: Życie ideologiczne, osobiste, codzienne i artystyczne, 1998
– Nieświeża ta leberka. Ma zapaszek – odezwał się Sobol.
źródło: Zdzisław Nardelli: Otchłań ptaków, 1989 (books.google.pl)
Nakroiła parę skib razowca i po kawałku leberki.
źródło: Zdzisław Turek: Mój ojciec, ja i inni, 1988 (books.google.pl)
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. leberka
leberki
D. leberki
leberek
C. leberce
leberkom
B. leberkę
leberki
N. leberką
leberkami
Ms. leberce
leberkach
W. leberko
leberki
-
niem. Leber 'wątroba'
-
Zob. też: