kuwertura
-
spoż. masa czekoladowa składająca się głównie z miazgi kakaowej i cukru, używana do pokrywania nią i dekorowania wyrobów cukierniczych oraz do produkcji wyrobów czekoladowych
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- czekoladowa; posiekana, rozdrobniona, starta kuwertura
- rozpuścić kuwerturę
- udekorować kuwerturą
-
Ciasto można udekorować owocami, kuwerturą (palmy, zajączki, kurczaczki itp.) lub napisami.
źródło: NKJP: Polski mazurek, Dziennik Bałtycki, 2004-04-04
Czekolada świetna. Tajemnica tkwi we właściwej proporcji składników i w ich absolutnej świeżości. Na filiżankę gęstego niczym smoła napoju składają się czekoladowa kuwertura, mleko, śmietana, żółtka.
źródło: NKJP: Przemożny urok czekolady, Dziennik Polski, 2008-11-08
W kuwerturze łączny udział miazgi kakaowej musi wynosić co najmniej 54%, a zawartość cukru ok. 45%.
źródło: Internet: delikatesyznatury.pl
Dobrze wymieszaj roztopioną kuwerturę z kurkumą i udekoruj ciasteczka wedle uznania.
źródło: Internet: kotanyi.com
Przy produkcji czekolady i kuwertur czekoladowych [...] konieczny jest dodatek tłuszczu kakaowego do miazgi kakaowej.
źródło: Technologia żywności. Podręcznik dla technikum, 2008 (books.google.pl)
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kuwertura
kuwertury
D. kuwertury
kuwertur
C. kuwerturze
kuwerturom
B. kuwerturę
kuwertury
N. kuwerturą
kuwerturami
Ms. kuwerturze
kuwerturach
W. kuwerturo
kuwertury
Inne uwagi
Zwykle lp
-
fr. couverture
Od 1861 r. w postaci kuwertiura w znaczeniu 'drukowana okładka książki' (SJPWil)