kuwertura

  • spoż.  masa czekoladowa składająca się głównie z miazgi kakaowej i cukru, używana do pokrywania nią i dekorowania wyrobów cukierniczych oraz do produkcji wyrobów czekoladowych
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • czekoladowa; posiekana, rozdrobniona, starta kuwertura
    • rozpuścić kuwerturę
    • udekorować kuwerturą
  • Ciasto można udekorować owocami, kuwerturą (palmy, zajączki, kurczaczki itp.) lub napisami.

    źródło: NKJP: Polski mazurek, Dziennik Bałtycki, 2004-04-04

    Czekolada świetna. Tajemnica tkwi we właściwej proporcji składników i w ich absolutnej świeżości. Na filiżankę gęstego niczym smoła napoju składają się czekoladowa kuwertura, mleko, śmietana, żółtka.

    źródło: NKJP: Przemożny urok czekolady, Dziennik Polski, 2008-11-08

    W kuwerturze łączny udział miazgi kakaowej musi wynosić co najmniej 54%, a zawartość cukru ok. 45%.

    źródło: Internet: delikatesyznatury.pl

    Dobrze wymieszaj roztopioną kuwerturę z kurkumą i udekoruj ciasteczka wedle uznania.

    źródło: Internet: kotanyi.com

    Przy produkcji czekolady i kuwertur czekoladowych [...] konieczny jest dodatek tłuszczu kakaowego do miazgi kakaowej.

    źródło: Technologia żywności. Podręcznik dla technikum, 2008 (books.google.pl)

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. kuwertura
    kuwertury
    D. kuwertury
    kuwertur
    C. kuwerturze
    kuwerturom
    B. kuwerturę
    kuwertury
    N. kuwerturą
    kuwerturami
    Ms. kuwerturze
    kuwerturach
    W. kuwerturo
    kuwertury

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • fr. couverture

CHRONOLOGIZACJA:
1904, Tygodnik Illustrowany, nr 37, polona.pl
Od 1861 r. w postaci kuwertiura w znaczeniu 'drukowana okładka książki' (SJPWil)
Data ostatniej modyfikacji: 06.09.2022